Δίαιτα BRAT: Τι είναι & πώς μπορεί να ανακουφίσει από τα γαστρεντερικά συμπτώματα;

Δες τα οφέλη της για τον οργανισμό σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η δίαιτα BRAT είναι μια διατροφική προσέγγιση που συχνά συνιστάται για όσους υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, αέρια ή άλλες παθήσεις του συγκεκριμένου συστήματος. (δες και τι να φας για να νιώθεις διαρκώς χορτάτη & να μην τσιμπολογάς)

Το ακρωνύμιο BRAT αναφέρεται σε τέσσερις βασικούς τύπους τροφών που προτείνονται κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας. Αυτές είναι οι μπανάνες (Bananas), το ρύζι (Rice), ο πουρές μήλου (Applesauce) και το τοστ (Toast), που προσφέρουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, άμεση ανακούφιση από τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Δίαιτα BRAT: Τι είναι & πώς μπορεί να ανακουφίσει από τα γαστρεντερικά συμπτώματα;

Βασική φιλοσοφία της δίαιτας BRAT είναι η απλότητα των τροφών που περιλαμβάνει και η εύπεπτη φύση τους. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι επιλεγμένα λόγω των ιδιοτήτων τους, οι οποίες ανακουφίζουν το πεπτικό σύστημα, ειδικά κατά τη διάρκεια περιόδων διάρροιας ή άλλων προβλημάτων που επηρεάζουν το στομάχι και το έντερο.

Δυο πιάτα με λευκό ρύζι
Unsplash

Συγκεκριμένα, οι μπανάνες αναπληρώνουν το κάλιο, που χάνεται κατά τη διάρκεια της διάρροιας, το ρύζι είναι εύπεπτο και μπορεί να βελτιώσει τα πεπτικά προβλήματα, το μήλο καταπραΰνει στομάχι και έντερο, ενώ το τοστ αναπληρώνει την απώλεια θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό.

Σημείωσε ότι παρότι η δίαιτα BRAT μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια μιας διάρροιας, δεν προσφέρει όμως όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για μια ισορροπημένη διατροφή. Επομένως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλες χρονικές περιόδους ή χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού.

Επιπλέον, η δίαιτα BRAT δεν αντιμετωπίζει την αιτία των προβλημάτων και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές ενός διατροφολόγου, ενώ για περιπτώσεις σοβαρών ή επίμονων συμπτωμάτων, καλό είναι να απευθύνεσαι στον κατάλληλο γιατρό.

Έτσι, ενώ η δίαιτα BRAT μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για την ανακούφιση από γαστρεντερικά προβλήματα, πρέπει πάντα να ακολουθείται με σύνεση και να μην αντικαθιστά μια ισορροπημένη διατροφή ή την ιατρική συμβουλή.