Τα 40 χρόνια είναι αναπόφευκτα αυτή η κομβική ηλικία για τη γυναίκα, όπου βλέπει να συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα της, για τις οποίς χρειάζεται χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί και κυρίως να αποδεχτεί. Η τέταρτη δεκαετία της ζωής μας έχει συνδεθεί (λανθασμένα) με τη γήρανση και την αντίστροφη μέτρηση. Πλέον, πολλά είναι τα παραδείγματα, πως τα 40 χρόνια εν έτει 2024 είναι τα νέα 20, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να… χάσεις την μπάλα.
Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που θα δεις στο σώμα σου και στη συνέχεια να δώσεις βάση στη διατροφή σου, καθώς ο μεταβολισμός αλλάζει και είναι πολύ εύκολο να βάλεις κιλά που… δεν χάνονται. Αντί, λοιπόν, να… παίζεις ασανσέρ με τη ζυγαριά σου και να βλέπεις τα αγαπημένα σου ρούχα στην ντουλάπα “παροπλισμένα”, βάλε έναν στόχο: Να προσέξεις τη διατροφή σου, μαθαίνοντας τι ακριβώς πρέπει να κάνεις μετά τα 40.
Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας μετά τα 40 είναι μεγάλες
Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται
Καθώς μεγαλώνουμε, η απόδοση με την οποία το σώμα μας παράγει ενέργεια μειώνεται σημαντικά. Ακόμα κι αν η ρουτίνα των καθημερινών μας δραστηριοτήτων δεν αλλάζει, καίγονται λιγότερες θερμίδες. Αυτό προκαλεί μείωση της παραγόμενης ενέργειας και οι θερμίδες μετατρέπονται σε λίπος.
Μάλιστα, οι γυναίκες μετά τα 40 χάνουν κάθε χρόνο περίπου 250 γραμμάρια μυϊκού ιστού, ενώ βάζουν βάρος περισσότερο στα ισχία, τους μηρούς και τους γλουτούς επειδή εκεί υπάρχουν επιπλέον λιπώδη κύτταρα. Από την άλλη, η μείωση οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης… κάνει “κοιλίτσα”, που σημαίνει ότι το λίπος αποθηκεύεται ευκολότερα σε αυτό το σημείο.
Η αντιμετώπιση είναι απλή, τόσο με τη διατροφή όσο και με άσκηση. Μια μικρότερη θερμιδική πρόσληψη, σε συνδυασμό με την αύξηση της γυμναστικής, θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το βάρος και τα επίπεδα ενέργειας που είχες νεότερη. Διατήρησε αυτήν τη συνήθεια μέχρι τη μέση ηλικία και μετά θα δεις τη μακροζωία να γίνεται ο καλύτερος φίλος σου. (Προσοχή: απαιτείται επίσης αύξηση της δύναμης της θέλησης!)
Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
Μέχρι να φτάσεις στην εμμηνόπαυση, οι περίοδοι θα αλλάξουν αρκετά. Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη, με αποτέλεσμα η περίοδός σου να είναι είτε πιο κοντά είτε πιο μακριά.
Ορισμένοι κύκλοι θα έχουν εξαιρετικά έντονη ροή και μπορεί να υπάρξουν μήνες όπου η περίοδος δεν θα εμφανίζεται καθόλου. Επιπλέον, μπορεί να ταλαιπωρηθείς από εξάψεις, διαταραχές στον ύπνο, κενά μνήμης και ευερεθιστότητα.
Ορμονικές διαταραχές
Είναι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα από τα 40 χρόνια και μετά. Οι ορμόνες κάνουν… πάρτι και αυτό σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζεται, παράγοντας περισσότερες ή λιγότερες ορμόνες από το κανονικό. Έτσι θα δεις να έχεις πρόβλημα με την αύξηση ή απώλεια βάρους αλλά και να δυσφορείς από τη μία με το κρύο και από την άλλη με τη ζέστη.
Δύο βασικά ιατρικά θέματα που πρέπει να προσέξεις είναι από τη μία την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, αφού το πάγκρεας μειώνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται την ινσουλίνη, και από την άλλη να μην αμελείς το στήθος σου, καθώς αυτή είναι η κομβική ηλικία που αυξάνονται τα ποσοστά στον καρκίνο.
Απώλεια οστικής μάζας
Εάν είσαι από τις τυχερές που η γυμναστική ήταν -και είναι- μέχρι τα 40 προτεραιότητά σου, τότε δεν θα έχεις ιδιαίτερο θέμα, αρκεί να συνεχίσεις με τον ίδιο ρυθμό. Στην ηλικία αυτή να ξέρεις το σώμα δεν έχει την ικανότητα να προσλαμβάνει ασβέστιο και άλλες βιταμίνες με την ίδια ευκολία. Θα σε βοηθήσει πολυ ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με βάρη προκειμένου να μην έχεις πρόβλημα στην πορεία του χρόνου με την οστεοπόρωση.
Ρυτίδες & γκρίζα μαλλιά
Αν και αυτό δεν συμβαίνει αποκλειστικά μετά τα 40, αλλά εξαρτάται και από το DNA της κάθε γυναίκας, αφού μπορεί κάποιες ρυτίδες αλλά και λίγα γκρίζα μαλλιά να τα έχεις και από μικρότερη ηλικία. Η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και οιστρογόνων από τη μία και ο περιορισμός της μελανίνης από την άλλη φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα.
Χαλάρωση
Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στο σώμα των γυναικών μετά τα 40. Και γυμνασμένη να είσαι δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις μια… αντιαισθητική χαλάρωση στο δέρμα σου (πόδια, χέρια, πλάτη), οπότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να γίνεις η… καλύτερη φίλη με τη γυμναστική!
Πρεσβυωπία
Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να πηγαίνει πιο μακριά το βιβλίο προκειμένου να δει καλύτερα τα γράμματα, ε ναι, τότε έχεις πρεσβυωπία. Μια αδυναμία των ματιών, που εμφανίζεται στην ηλικία από 40 μέχρι 45 έτη, να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα. Μην πανικοβάλλεσαι, αφού ήρθε η ώρα να αναδείξεις το στυλ σου, αγοράζοντας ένα μοδάτο ζευγάρι γυαλιά που θα αλλάξει την εμφάνισή σου – προς το καλύτερο!
Κολπική ξηρότητα
Ένα άλλο πρόβλημα που επιδεινώνεται είναι η ξηρότητα του κόλπου. Τα χαμηλά επίπεδα ορμονών αρχίζουν να κάνουν τα κολπικά τοιχώματα λεπτά και ξηρά. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς βοηθά στην τόνωση της ροής του αίματος στον κόλπο, διατηρώντας τους κολπικούς μύες δυνατούς και κατ’ επέκταση την ελαστικότητά του.
Τριχόπτωση
Στα 40 τους, οι περισσότερες γυναίκες θα δουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν λίγο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τριχόπτωση αυξάνεται καθώς η εμμηνόπαυση που πλησιάζει προκαλεί μείωση της παραγωγής οιστρογόνων.
Μείωσε το λούσιμο, καθώς έτσι τα φυσικά έλαια που παράγονται από το τριχωτό της κεφαλής θα συντηρούν καλύτερα τα μαλλιά. Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα μαλακτικό, περιόρισε την χρήση εργαλείων styling αλλά και τη συχνότητα της βαφής.
Μικρά προβλήματα υγείας
Μια τσιμπημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια ή μήπως λίγο αυξημένη αρτηριακή πίεση; Είναι αυτά τα μικροπροβληματάκια στην υγεία που μας προτρέπουν να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τον εαυτό μας. Η διατροφή θα σου δώσει τη λύση.
Η διατροφή είναι το Α και το Ω μετά τα 40
Φάε σωστή πρωτεϊνη
Προτίμησε άπαχο κρέας και κυρίως λευκό όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα και περιόρισε το χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ τα ψάρια και τα αβγά πρέπει να έχουν μια σημαντική θέση στο διαιτολόγιό σου.
Εξοικονόμησε θερμίδες
Με την επιβράδυνση του μεταβολισμού πρέπει να περιορίσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά. Προτίμησε γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά και μείωσε λίγο τις μερίδες σου. Φυσικά μπορείς να το αποφύγεις εάν αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.
Λάβε ασβέστιο
Μιλήσαμε πιο πάνω για την απώλεια οστικής μάζας, οπότε καλό θα ήταν να καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως γάλα, γιαούρτι, μπρόκολο, σαρδέλες με το κόκαλο, πορτοκάλι, δαμάσκηνα αλλά και ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και καρύδια.
Ω3 λιπαρά οξέα για καλή μνήμη
Καλά θα κάνεις στην ηλικία αυτή να φροντίσεις να “θρέψεις” και τον εγκέφαλό σου με τροφές όπως λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, σοκολάτα, συκώτι αλλά και με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, που θα ενισχύσουν την μνήμη σου.
Πιες πολύ νερό
Μετά τα 40 θα παρατηρήσεις μια θαμπάδα στην επιδερμίδα σου, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να τη δεις και πάλι φρέσκια δεν είναι άλλος από τη σωστή ενυδάτωση. Πιες, λοιπόν, πολύ νερό, που έχει μεγάλη σημασία στην καλή υγεία του δέρματος.
Κατανάλωσε περισσότερες φυτικές ίνες
Θα σε βοηθήσουν αρχικά να μειώσεις τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενώ η ύπαρξή τους στο γεύμα βοηθά στην πιο σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Προτίμησε ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί ή μακαρόνια και βάλε τα φρούτα και λαχανικά… μπόλικα στο πιάτο σου!