Υπάρχει ένα τυπικά μεσογειακό τρόφιμο που, για κάποιο μυστηριώδη λόγο, τείνει να αποκλείεται από τις λίστες με τα πιο υγιεινά σνακ. Οι μαύρες ελιές παρέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, ειδικά ελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ προάγουν το αδυνάτισμα.
Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυτικών ινών και διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φαινολικές ενώσεις, όπως η ολεουροπεΐνη και η υδροξυτυροσόλη, οι οποίες έχουν ισχυρή νευροπροστατευτική και αντιγηραντική δράση.

Πώς οι μαύρες ελιές προάγουν το αδυνάτισμα και άλλα οφέλη…
Μια μελέτη που διεξήχθη το 2024 από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας εντόπισε μια ένωση που υπάρχει στις μαύρες ελιές, το β-ρεσορκιλικό οξύ (ή 2,4-διυδροξυβενζοϊκό οξύ), το οποίο έχει την ικανότητα να μειώνει τη λιπώδη μάζα χωρίς να επηρεάζει τους μύες, να βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους στην πρόληψη των μεταβολικών ασθενειών μέσω της λειτουργικής διατροφής.
Επιπλέον οι μαύρες ελιές είναι πλούσιες σε σίδηρο. Οι μαύρες ελιές περιέχουν περισσότερο σίδηρο από τις πράσινες, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλες για γυναίκες με τάση για αναιμία ή χρόνια κόπωση. Η ημερήσια κατανάλωση 7 μαύρων ελιών μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό το 45,5% της ημερήσιας ποσότητας σιδήρου που συνιστούν οι διατροφολόγοι.
Είναι αντιοξειδωτικές, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδροξυτυροσόλης, ενός από τα πιο βιοδιαθέσιμα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, όπως και οι ελιές γενικά, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.
Η επίδραση των ενώσεων στη φλούδα της ελιάς στην υγεία του εντέρου έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένων μελετών, οι οποίες έχουν δείξει την ικανότητά τους να μειώνουν τον σχηματισμό εντερικών πολυπόδων κατά 45%. Αυτό τους υποδεικνύει ως πιθανούς συμμάχους στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι μαύρες ελιές επίσης Βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης, λόγω και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ελαϊκό οξύ (έως 77%), ένα ακόρεστο λίπος που συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Τέλος έχουν προβιοτικές ιδιότητες (αυτές που βρίσκονται σε άλμη). Πιο συγκεκριμένα, οι μαύρες ελιές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση σε άλμη διατηρούν ωφέλιμα ζωντανά βακτήρια όπως το Lactobacillus plantarum, γεγονός που τις καθιστά πηγή προβιοτικών. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γίνει μια διάκριση: Πολλές ποικιλίες ελιών που πωλούνται σε μεγάλη κλίμακα έχουν παστεριωθεί ή υποστεί χημική επεξεργασία και έχουν χάσει εντελώς αυτή την προστιθέμενη αξία.
Πόσες μαύρες ελιές πρέπει να τρώμε τη μέρα
Οι διατροφολόγοι συνιστούν ημερήσια κατανάλωση περίπου 25 γραμμαρίων, που αντιστοιχεί σε περίπου 7 ελιές, για συνολική πρόσληψη 37 θερμίδων. Αυτή η ποσότητα παρέχει περίπου την ίδια ποσότητα υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών με μια κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Είναι μια ασφαλής, χορταστική και ευεργετική δόση, αν επιλέξετε φυσικές ποικιλίες, που συντελεί στη σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.