Είναι καλύτερο να γυμνάζεσαι το πρωί ή το βράδυ; Να τι λένε οι ειδικοί

Για να απολαμβάνεις στο έπακρο τα αποτελέσματα της άσκησης

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
shutterstock
shutterstock

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για αθλητισμό; Σύμφωνα με τους ειδικούς της Bulk, μιας μάρκας αθλητικής διατροφής, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο αθλητισμός, η φυσική κατάσταση και η διατροφή είναι σημαντικά για όλους, δες τις απαντήσεις αναλυτικά στη συνέχεια, για να ξέρεις κι εσύ τι πρέπει να κάνεις ώστε να απολαμβάνεις τα οφέλη της άσκησης στο έπακρο.

Γυμναστική πρωί ή βράδυ;

Mεταξύ 5 και 8 π.μ. - οφέλη

1. Θα είστε πιο προσεκτικοί

"Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα από τα κύρια οφέλη μιας πρωινής προπόνησης είναι να νιώθετε μεγαλύτερη εγρήγορση. Ακόμα κι αν αισθάνεστε εξαντλημένοι όταν ρηγαίνετε στο γυμναστήριο, το σώμα σας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη που κορυφώνεται γύρω στις 8 π.μ.. Επίσης γνωστή ως " ορμόνη του στρες", η κορτιζόλη σάς βοηθά να παραμένετε ξύπνιοι και σε εγρήγορση. Επομένως, εάν έχετε έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό, το σώμα σας θα γυμνάζεται καλύτερα νωρίς το πρωί».

2. Προωθείται η απώλεια λίπους

"Για όσους θέλουν να χάσουν σωματικό λίπος, ένα από τα μεγάλα οφέλη της πρωινής άσκησης είναι ότι γενικά προωθεί την απώλεια βάρους. Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης και της αυξητικής ορμόνης το πρωί συνδέονται με το μεταβολισμό σας. Για αυτό τον λόγο, η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να κάψετε περισσότερο σωματικό λίπος, αντλώντας ενέργεια από τα αποθέματά σας".

3. Το ρολόι του σώματος είναι βελτιστοποιημένο

"Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology έδειξε ότι η άσκηση στις 7 π.μ. μετατοπίζει το ρολόι του σώματος προς τα εμπρός. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την εγρήγορση, αλλά μπορεί επίσης να διευκολύνει τον ύπνο νωρίτερα το βράδυ. Αρκετή ξεκούραση για να επαναλάβετε την ίδια ρουτίνα το επόμενο πρωί!".

4. Θα ελέγξεις την όρεξη

"Μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι, μειώνει την όρεξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεταβάλλει τα επίπεδα των ορμονών που πυροδοτούν την πείνα. Η θεωρία ότι η άσκηση καταστέλλει την όρεξη βασίζεται στη δραστηριότητα δύο κύριων ορμονών: γκρελίνη και πεπτίδιο YY. Είναι ορμόνες με αντίθετες δράσεις, που απελευθερώνονται και οι δύο κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Η γκρελίνη διεγείρει την όρεξη, ενώ το πεπτίδιο YY μειώνει την όρεξη. Η άσκηση καταστέλλει την ορμόνη γκρελίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο της όρεξης".

γυμναστική

Μεταξύ 5 και 8 π.μ. - κίνδυνοι

1. Λιγότερος χρόνος για προθέρμανση πριν από την προπόνηση με βάρη

"Για όσους θέλουν να χτίσουν μυς, μια πρωινή προπόνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ζεσταθεί πριν σηκώσετε βάρη για να αποφύγετε τραυματισμούς"

2. Έλλειψη ύπνου

"Εάν δεν κοιμηθήκατε αρκετά νωρίς το προηγούμενο βράδυ ή εάν είχατε έναν ανήσυχο ύπνο, ακόμα και το να σηκώνεστε πρωί-πρωί για άσκηση μπορεί να είναι κουραστικό. Βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι ξεκούραστο πριν ξεκινήσετε μια προπόνηση".

3. Αδυναμία οικοδόμησης μυών

"Η άσκηση το πρωί γενικά δεν ευνοεί την οικοδόμηση μυών. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρειάζεται μερικές ώρες για να αναπληρώσει τα αποθέματα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι μύες χρησιμοποιούν κυρίως γλυκόζη για να τροφοδοτήσουν την άρση βαρών και την προπόνηση αντίστασης. Έτσι, εάν ο κύριος στόχος είναι να αυξηθεί η μυϊκή μάζα ή η δύναμη, οι προπονήσεις θα είναι πιο χρήσιμες αργότερα μέσα στη μέρα».

4. Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες

«Μια πρωινή προπόνηση διεγείρει το μεταβολισμό νωρίς το πρωί, αλλά ο μεταβολικός ρυθμός συνήθως επιβραδύνεται το βράδυ. Αντίθετα, μια απογευματινή ή βραδινή προπόνηση διεγείρει τον μεταβολισμό αργότερα μέσα στη μέρα, κάτι που είναι πιο ωφέλιμο εάν το κύριο γεύμα (με τις περισσότερες θερμίδες) είναι το βραδινό. Για όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα είναι ιδανικό να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας να συμπίπτουν με την υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων".

Από τις 7.30 μ.μ. - οφέλη


1. Υψηλότερα επίπεδα ενέργειας

"Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δείχνει ότι όταν προπονείστε το βράδυ, μπορείτε να κρατήσετε υψηλή ένταση έως και 20% περισσότερο. Εάν κάνετε μεγαλύτερες, ταχύτερες και πιο απαιτητικές ασκήσεις, θα έχετε αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα! ".

2. Οι μύες δυναμώνουν πιο γρήγορα

"Η μυϊκή δύναμη και η λειτουργία κορυφώνονται το βράδυ, επειδή οι ορμονικές διακυμάνσεις κάνουν τις προπονήσεις πιο αποτελεσματικές κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης το πρωί μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των μυών, ενώ τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης το βράδυ τη διεγείρουν."

3. Το γεγονός ότι οι βραδινές προπονήσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί

"Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άσκηση αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου λόγω των ενδορφινών, αλλά αυτός είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. Οι ενδορφίνες στην πραγματικότητα βοηθούν στη βελτίωση της ικανότητας ύπνου, συμβάλλοντας επίσης στη μείωση του στρες.

4. Αποτελεσματική ανακούφιση από το στρες

"Μετά από μια κουραστική μέρα, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ανακουφίσετε το άγχος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα παράγει ενδορφίνες, χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα.

πιλάτες

Από τις 7.30 μ.μ. - κίνδυνοι


1. Μπορεί να επηρεάσει την κανονικότητα

"Εάν ασκείστε αργότερα μέσα στη μέρα, μπορεί να είναι δελεαστικό να το αναβάλλετε για την επομένη, επειδή είστε πολύ κουρασμένοι. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι είναι πιο εύκολο να κάνετε την άσκηση καθημερινή συνήθεια αν γυμνάζεστε το πρωί παρά το βράδυ".

3. Αποφεύγεται το φαγητό λόγω κούρασης

"Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τους μύες να ανακάμψουν. Επομένως, μετά την προπόνηση συνιστάται να καταναλώνετε ένα γεύμα με βάση τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Ωστόσο, εάν τελειώσετε την προπόνηση αργά το βράδυ μπορεί να είστε κουρασμένοι και να αναβάλλετε το φαγητό σας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, ο οποίος επηρεάζει τον μεταβολισμό και καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα".

4. Λιγότερος χρόνος για διατάσεις μετά την προπόνηση

"Μπορεί να πάτε στο γυμναστήριο στις 21:00, αλλά το γυμναστήριο να κλείνει στις 22:00, κάτι που μπορεί να σας κάνει να βιαστείτε στα πάντα. Το να μη δίνετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για διατάσεις πριν και μετά την προπόνησή σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Συνήθως 15-20 λεπτά είναι αρκετά».

Συμπέρασμα

"Για να απαντήσετε στο ερώτημα εάν είναι καλύτερο να κάνετε αθλήματα το πρωί ή το βράδυ, δεν υπάρχει λάθος ώρα για προπόνηση, εξαρτάται απλώς από το είδος της γυμναστικής που κάνετε και τα αποτελέσματα που θέλετε να επιτύχετε.

Γενικά , για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, μια προπόνηση νωρίς το πρωί είναι πιο αποτελεσματική, ενώ για όσους θέλουν να χτίσουν μυς καλύτερα να ασκηθούν το απόγευμα ή το βράδυ. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρεις την καλύτερη ώρα που σου ταιριάζει: Μια προπόνηση πρέπει να σου δίνει μια αίσθηση ικανοποίησης και να σε κάνει να νιώθεις καλά".