Η κυτταρίτιδα προκαλείται από την αλλοίωση του δέρματος και του υποδόριου λιπώδους ιστού, μια κατάσταση που αλλάζει την όψη του δέρματος με το κλασικό φαινόμενο του “φλοιού πορτοκαλιού” να εδραιώνεται στο σώμα. Μάλιστα, είναι μια παθολογία που εντοπίζεται στο 85% των γυναικών, ακόμα και σε αυτές που αθλούνται.

Σωστά διαβάζεις, αφού σίγουρα έχεις εντοπίσει γυναίκες που κάνουν πολλή γυμναστική να έχουν κυτταρίτιδα σε διάφορα σημεία στο σώμα τους και να αναρωτιέσαι για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό – όχι για έναν αλλά για 5, όπως θα δεις στη συνέχεια.

Η κυτταρίτιδα & τα αίτιά της

Το υποδόριο λίπος, τα ινωτικά διαφράγματα του χορίου, η χαλάρωση του δέρματος και η μυϊκή ατροφία είναι όλα φυσιολογικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον σχηματισμό κυτταρίτιδας. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, γενετική προδιάθεση, μη φυσιολογική συσσώρευση λίπους, οικογενειακό ιστορικό, αδύναμη μυϊκή δομή, φλεγμονή, στρες, κακή διατροφή και καθιστικός τρόπος ζωής.

5 λόγοι που έχεις κυτταρίτιδα ακόμα κι αν αθλείσαι

Συνοψίζοντας, ο αθλητισμός δεν εξαλείφει την κυτταρίτιδα αλλά βοηθά στη βελτίωσή της και αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό. Εάν αυτό δεν συμβεί, η αιτία μπορεί να συνδεθεί με έναν από τους 5 ακόλουθους λόγους:

  • Δεν έχεις μια ισορροπημένη διατροφή
  • Δεν κάνεις το σωστό άθλημα
  • Η αιτία οφείλεται σε ορμονικό πρόβλημα
  • Υπάρχει παθολογία στο κυκλοφορικό
  • Έχεις κακή στάση σώματος

Σωματική δραστηριότητα και κυτταρίτιδα

Αν και η άσκηση και το αδυνάτισμα είναι αποτελεσματικά “εργαλεία” για τη βελτίωση της κυτταρίτιδας, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τον ρόλο της σωματικής άσκησης στη θεραπεία της κυτταρίτιδας, επιτρέποντας τον εντοπισμό μιας άμεσης σχέσης.

Γυναίκα έτοιμη να τρέξει
Shutterstock

Οι αερόβιες πρακτικές χαμηλής έντασης, που πραγματοποιούνται για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν ευεργετική επίδραση επειδή ευνοούν τη διάθεση του γαλακτικού οξέος, τη μικροκυκλοφορία και την οξυγόνωση των ιστών.

Αντίθετα, οι έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι αντιπαραγωγικές. Μάλιστα, το τρέξιμο, λόγω της επαναλαμβανόμενης πρόσκρουσης με το έδαφος, μπορεί να φουσκώσει ακόμα περισσότερο τον λιπώδη ιστό, που είναι η τυπική κατάσταση της κυτταρίτιδας.

Η απώλεια βάρους από μόνη της, που συχνά συνδέεται με έντονη δραστηριότητα όπως το τρέξιμο, δεν συνδέεται ποτέ με τη μείωση της κυτταρίτιδας. Για την καταπολέμησή της είναι απαραίτητο να τονώσεις τους μύες, ασκώντας τους εντατικά με στόχο την αύξηση του μεταβολισμού και την ταυτόχρονη αύξηση της άλιπης μάζας. Το ιδανικό είναι να συνδυάσεις τη χαμηλής έντασης καρδιακή δραστηριότητα με προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης. Επίσης φρόντισε να:

  • Χάσεις σωματικό λίπος
  • Σφίξεις τους μύες κάτω από το δέρμα
  • Ακολουθήσεις μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
  • Αυξήσεις την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις: Να γυμνάζεις μόνο τα πόδια και τους γλουτούς και όχι το πάνω μέρος του σώματος. Για σωστή κυκλοφορία, η οποία επηρεάζει επίσης την κυτταρίτιδα, είναι σημαντικό να συνδυάσεις ασκήσεις τόνωσης ποδιών με αντίστοιχες για τα χέρια.

Αυτή η προσέγγιση έχει πολλαπλά αποτελέσματα. Αυξάνει τον μεταβολισμό, την κυκλοφορία του αίματος και, με το να τραβάει αίμα στο πάνω μέρος, μειώνει τη στασιμότητα των υγρών που επιδεινώνει την κυτταρίτιδα.

Η καλύτερη γυμναστική για την κυτταρίτιδα

Γρήγορο περπάτημα. Μια σωματική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και συνιστάται για την καύση λίπους αλλά και για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Μάλιστα, προάγει την οξυγόνωση των ιστών και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Γυναίκα κάνει ασκήσεις πιλάτες
Shutterstock

Ποδήλατο. Όπως το περπάτημα, το ποδήλατο είναι επίσης ένα άθλημα χαμηλής έντασης, αποφεύγοντας τα επαναλαμβανόμενα τραύματα. Είναι απαραίτητο να το κάνεις τουλάχιστον για μία ώρα.

Πιλάτες. Είναι μια πρακτική που τονώνει ολόκληρο το σώμα και επίσης διορθώνει τη στάση του. Συχνά, η κυτταρίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της κακής στάσης του σώματος.

Fitness. Οι ασκήσεις που εκτελούνται με βάρη ή με το σώμα είναι επίσης αποτελεσματικές για την κυτταρίτιδα. Στο γυμναστήριο, η προπόνηση με βάρη πρέπει πάντα να συνοδεύεται από μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα, ώστε να προωθείται η αποβολή του γαλακτικού οξέος.