Καρκίνωμα nut: Τι είναι και πως εντοπίζεται - Η ασθένεια που έπασχε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Facebook / Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Facebook / Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης άφησε την τελευταία του πνοή και κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει γεμίσει με φωτογραφίες του και αποχαιρετιστήρια λόγια, που τον τιμούν και τον αποθεώνουν για το ήθος και το έργο του.

Ο Ολυμπιονίκης πάλευε επί δύο χρόνια με τον καρκίνο και παρόλο που σε κάποιο στάδιο της θεραπείας του έδειχνε να βελτιώνεται η κατάστασή του, διαγνώστηκε με μεταστατικό είδος της νόσου, γεγονός που οδήγησε σε αυτή την κατάληξη. Πρόκειται, όμως, για ένα σπάνιο είδος καρκίνου, το οποίο λέγεται καρκίνωμα nut και έχει διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό των ανθρώπων.

Τι ακριβώς είναι το καρκίνωμα nut που έπασχε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Το «καρκίνωμα nut», είναι ένας σπάνιος κακοήθης όγκος με άγνωστη προέλευση. Η εμφάνιση του γίνεται στα όργανα μέσης γραμμής, ονομάζεται επίσης «καρκίνος μέσης γραμμής». Την αναφορά στο συγκεκριμένο είδος έκαναν το 1991, ο Kees και ο Kubonishi. Το 2015, ο «καρκίνωμα nut» συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του WHO για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς. Το πλήρες όνομα είναι «καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)», επίσης γνωστή ως «καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)».

Αλέξανδρος Νικολαϊδης
Facebook / Αλέξανδρος Νικολαϊδης

Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο «NUT» (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι μεταθέσεις t (15, 19) (q13, p13.1), οι οποίες συντήκουν το εξόνιο γονιδίου BRD4 στο 19q13.1 με το exon γονιδίου NUT στο 15q14 για να σχηματίσουν το γονίδιο σύντηξης BRD4-NUT.

Τα κύτταρα καρκινώματος έχουν μικρή πρόσφυση. Το μέγεθος του λεμφοκυττάρου είναι περίπου 2-3 φορές μεγαλύτερο, ο πυρήνας είναι σχετικά υψηλός και το μέγεθος του πυρήνα είναι σχετικά ομοιόμορφο, αλλά ο καρυότυπος είναι ακανόνιστος και η άτυπη είναι προφανής. Η χρωματίνη είναι λεπτή ή κοκκώδης, φυσαλιδώδης, με προφανείς πυρήνες και κοινά μιτωτικά ή αποπτωτικά σώματα. Τα κύτταρα καρκινώματος συχνά διαφοροποιούνται σε πλακώδες επιθήλιο σε διαφορετικούς βαθμούς.

Η σπαρακτική ανάρτηση της συζύγου του Ολυμπιονίκη μετά τον θάνατό του

Λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, η σύζυγός του ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram ένα απόσπασμα από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη.

«Ποιός μιλεί στα νερά και ποιός κλαίει – ακούς;

Ποιός γυρεύει τον άλλο, ποιός φωνάζει – ακούς;

Είμ’ εγώ που φωνάζω κι είμ’ εγώ που κλαίω, μ’ ακούς

Σ΄αγαπώ, σ’ αγαπώ, μ’ ακούς.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (1911-1996)».

undefined