Μπορεί η λήψη αντιβίωσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να προκαλέσει κάποια βλάβη στο έμβρυο;

Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Διανύεις την πιο όμορφη περίοδο της ζωής σου, σε λίγο καιρό θα γίνεις μαμά και σου έχει γεννηθεί μια ανησυχία για τα πάντα; Είναι λογικό, μη φοβάσαι! Ο ειδικός του Youweekly.gr είναι εδώ για να απαντήσει σε κάθε σου ερώτημα. Αυτή την φορά θα μιλήσουμε για... εγκυμοσύνη και αντιβίωση. Μπορείς να πάθεις κάτι; Ναι ή όχι;

Ο ειδικός του Youweekly.gr, μαιευτήρας - γυναικολόγος Παντελής Μεσσαρόπουλος απαντά

Μπορεί η λήψη αντιβίωσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να προκαλέσει κάποια βλάβη στο έμβρυο;

Συνήθως αντιβιώσεις οι οποίες έχουν ως βάση την πενικιλίνη και χρησιμοποιούνται μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ούτε να προκαλούν άλλες επιπλοκές στη κύηση και στο έμβρυο. Μία πρόσφατη έρευνα συσχετίζει συγκεκριμένες αντιβιώσεις με αυξημένο κίνδυνο αποβολών, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Οι αντιβιώσεις αυτές, όπως π.χ οι κινολόνες, σπάνια χρησιμοποιoύνταν σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη.

Ασπιρίνη στην εγκυμοσύνη - Μπορείτε να την πάρετε ή όχι;

Γενικά, η ασπιρίνη δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός εάν έχετε συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.

Χαμηλή δόση ασπιρίνης - 60 έως 100 χιλιοστόγραμμα ημερησίως - ενίοτε συνιστάται σε έγκυες γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές, διαταραχές πήξης αίματος και προεκλαμψία.

Ωστόσο, η χρήση υψηλότερων δόσεων ασπιρίνης ενέχει διάφορους κινδύνους ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η χρήση υψηλότερων δόσεων ασπιρίνης δημιουργεί ανησυχία για πιθανή αποβολή. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου η λήψη υψηλότερων δόσεων ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου κλεισίματος αγγείου στην καρδιά του εμβρύου. Η χρήση ασπιρίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο των πρόωρων βρεφών.

Εάν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα παρακολουθεί στενά εσάς και το μωρό σας.

Εάν πρέπει να πάρετε ένα παυσίπονο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλήστε με τον γιατρό σας. Εκείνος και μόνο εκείνος θα σας συμβουλέψει σωστά για το ποιο πρέπει να πάρετε και ποιο είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας.