Ναρκωτικές ουσίες: Τα 6 σημάδια που προδίδουν αν ένα παιδί/ενήλικας κάνει χρήση κοκαΐνης

Ειδικά στο 5ο δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό σας...

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
unsplash.com
unsplash.com

Σοκ προκάλεσε πριν από μερικές ημέρες η είδηση πως κόρη γνωστού δημοσιογράφου πέθανε έπειτα από χρήση ναρκωτικών και συγκεκριμένα έπειτα από χρήση "Σίσα". Αν λοιπόν φοβάστε μήπως το παιδί σας κάνει χρήση ναρκωτικών, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείτε τα σημάδια.

Μπορεί να μην είναι εύκολο να καταλάβει ένας γονιός αν το παιδί του κάνει χρήση, ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια, όπως για παράδειγμα στην συμπεριφορά, που μπορεί να πει πολλά.

Έρευνες από ερωτηματολόγια και γιατρούς έχουν δείξει ότι υπάρχουν παιδιά που ξεκίνησαν να κάνουν χρήση κάνναβης από τα 11 τους χρόνια. Αν ωστόσο, καταλάβετε ή ανακαλύψετε πως το παιδί σας κάνει χρήση, καλό είναι να μην συμπεριφερθείτε με σκληρό τρόπο, καθώς έτσι τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Πρώτα μιλήστε με έναν ειδικό για να σας κατευθύνει σωστά.

Ναρκωτικά κοκαΐνη

Όπως γράφει το healthnews.reporter.com.cy, σχετικά με το αν κάποιο εξαρτημένο άτομο μπορεί να διακόψει τη χρήση από μόνο του χωρίς ιατρική/ψυχολογική βοήθεια, η απάντηση σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι ότι μπορεί να το κάνει αυτό και πολλοί χρήστες διακόπτουν από μόνοι τους.

Πως να καταλάβετε αν το παιδί σας κάνει χρήση ναρκωτικών

  • ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ, ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ Ή ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Οι ψυχολόγοι επισημάνουν πως όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί σας υποκύπτει στην πίεση των συνομηλίκων του. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει να υποκύψει στην ίδια παρεΐστικη πίεση και με τα ναρκωτικά. Όλοι θέλουμε να είμαστε "ενσωματωμένοι" στην κοινωνία -ιδιαίτερα τα παιδιά - και το να ενδίδεις στις απαιτήσεις της παρέας σου δεν είναι αναγκαστικά κακό πράγμα.
  • ΚΑΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ Ξαφνικά το παιδί σας αποκτά νέες κακές παρέες. Οι φίλοι του παιδιού σας είναι σαν ένας καθρέφτης για το γιο ή την κόρη σας. Κοιτάξτε σ' αυτόν τον καθρέφτη και προσπαθήστε να δείτε το δικό σας παιδί.
  • ΑΡΓΟΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΑ Τα παιδιά είναι εκπληκτικά στο να καλύπτονται συνεπώς οι γονείς οφείλουν να ελέγχουν διακριτικά κατά πόσον τα παιδιά τους είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους στο σχολείο κυρίως. Δεν είναι κακό αν υποψιάζεστε κάτι να πάρετε ένα τηλέφωνο στο σχολείο να ρωτήσετε για τις απουσίες του.

Ναρκωτικά κοκαΐνη

  • ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για οτιδήποτε και κυρίως για το σχολείο. Αν το παιδί σας πειραματίζεται με τα ναρκωτικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε τέτοιες αλλαγές συμπεριφοράς. Συχνά οι γονείς αυτό το βλέπουν σαν φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά - που μπορεί και να είναι φυσικά.
    ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΥΠΝΟΥ Μήπως κοιμάται πολύ ή λίγο ;
  • ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΒΡΩΜΙΚΗΣ Η ΑΝΗΘΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Μήπως το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να μιλά με βρομόλογα; Αυτό θα σας υποδείκνυε ότι άρχισε να ενδίδει στην πίεση της παρέας του και θα ήταν ένα σημάδι προειδοποίησης για σας.
  • Επίσης, άλλα σημάδια για εγρήγορση είναι τα ξεσπάσματα θυμού, η παράνοια, τα ψέματα, οι κυκλοθυμικές στάσεις, η υπερβολική και αργή χρήση ομιλίας.

Με πληροφορίες healthnews.reporter.com.cy