Είσαι σίγουρη ότι μασάς σωστά; Δες πως πρέπει να το κάνεις σύμφωνα με τους ειδικούς και γιατί!

Μάθε για τα οφέλη της σωστής μάσησης

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Εάν έχεις την αίσθηση ότι η διαδικασία της μάσησης είναι απλή θα πρέπει να το ξανασκεφθείς. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες μέσα από τις οποίες έχει αποδεδειχθεί ότι η παρατεταμένη μάσηση του φαγητού σου μπορεί να έχει πολλά και ευεργετικά οφέλη για την υγεία σου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι όσο πιο πολύ μασάς τις τροφές που καταναλώνεις και όσο πιο σωστά τόσο πιο εύκολα διασπάται το φαγητό με αποτέλεσμα να έχεις καλύτερη πέψη και να νιώθεις και πιο χορτασμένη. (δες και το πυριτίο, το πιο πολύτιμο «συστατικό» για υγιές δέρμα, λαμπερά μαλλιά & δυνατά νύχια)

Πως μπορείς να ξέρεις ότι μασάς σωστά & γιατί πρέπει να το κάνεις;

Ο πιο απλός τρόπος για να μασήσεις σωστά είναι ξεκινώντας μετρώντας την κάθε σου μπουκιά. Για παράδειγμα για ένα κομμάτι κοτόπουλου μάσησε περισσότερες από 3-5 φορές, για ένα αγγούρι 2 κ.ο.κ.

woman_eating
Unsplash

Ενδεικτικά εδώ μπορούμε να πούμε ότι η πιο ενδεδειγμένη ποσότητα μάσησης για καλή πέψη και στοματική υγεία κυμαίνεται από 30 έως 50 ανά μπουκιά, ανάλογα φυσικά με τον τύπο της τροφής. Έτσι, όσο πιο πηχτή ή πιο σκληρή είναι μια τροφή, όπως μια μπριζόλα για παράδειγμα, τόσο περισσότερο πρέπει να μείνει στο στόμα σου και να μασηθεί καλά. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν αρκεί μόνο το πόσες φορές μασάς αλλά και πως το κάνεις, ο τρόπος δηλαδή.

Έτσι στην περίπτωση που δεν μασάς με τον σωστό τρόπο κινδυνεύεις να βλάψεις και τα δόντια σου. Μια λανθασμένη μάσηση μπορεί να φθείρει δόντια και ούλα και να δημιουργήσει πόνο στη γνάθο, ενώ ακόμη ενδέχεται να δημιουργήσει και προβλήματα στην πέψη.

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους προσπάθησε να μασάς την τροφή σου αργά και ομοιόμορφα, πρώτα δεξιά και μετά αριστερά αποφεύγοντας το μάσημα από τη μία μόνο πλευρά. Έτσι, μασώντας δηλαδή αργά, αρκετές φορές και από τις δυο πλευρές το σίγουρο είναι ότι θα έχεις όλα τα οφέλη της τροφής που καταναλώνεις.