15 Ιανουαρίου: Σήμερα είναι η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου - Πώς θα το ξεπεράσεις

Μπορεί να γίνει χαρούμενη με τον σωστό τρόπο

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
shutterstock
shutterstock

Έχουν περάσει μόνο 15 μέρες από τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά σας φαίνεται ότι πέρασε... αιώνας και ότι αυτός ο μήνας είναι ατελείωτος; Μην ανησυχείς, όλοι έχουμε αυτό το συναίσθημα. Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, που φέτος αντιστοιχεί στις 15, ονομάζεται "Blue Monday" και θεωρείται η "πιο θλιβερή μέρα του χρόνου". Αλλά στην πραγματικότητα είναι ολόκληρος ο πρώτος μήνας κάθε νέας χρονιάς που φέρνει μαζί του μια έντονη μελαγχολία που είναι πολλές φορές δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Η Blue Monday μπορεί να είναι μια δικαιολογία για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με τον τρόπο ζωής μας και την υγεία μας, βελτιώνοντας κάποιες συνήθειες που θα μας οδηγήσουν σε αύξηση του επιπέδου αυτών των ειδικών "χημικών αγγελιαφόρων ευτυχίας", ώστε να αποκομίσουμε τα απίστευτα οφέλη τους όλο τον χρόνο.

Blue Monday, γιατί είναι η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου;

Παρά το γεγονός ότι έχει κάποια στοιχεία εγκυρότητας, στην πραγματικότητα Blue Monday δεν υπάρχει. Πρόκειται για ένα διαφημιστικό κόλπο που πραγματοποιήθηκε από έναν ιστότοπο ταξιδιωτικών πρακτορείων, που πριν από χρόνια είχε προωθήσει έναν μαθηματικό αλγόριθμο που καθόριζε ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου ήταν μια πολύ θλιβερή μέρα.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Το ταξιδιωτικό γραφείο είχε στόχο να πουλήσει τα πακέτα του για τις επόμενες διακοπές, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα είχαν μόλις τελειώσει και υπήρχε ένα αίσθημα μελαγχολίας μεταξύ πολλών και μόνο στην ιδέα ότι οι επόμενες διακοπές ήταν τόσο μακριά.

Πρέπει να ειπωθεί, ωστόσο, ότι η Blue Monday ταιριάζει απόλυτα σε μια στιγμή του χρόνου που όλοι έχουμε στην πραγματικότητα κάποιο λόγο να νιώθουμε αρκετά πεσμένοι.

κοπέλα κλαίει
Shutterstock

Γιατί είμαστε λυπημένοι αυτές τις μέρες;

Οι μέρες είναι συννεφιασμένες, κάνει κρύο, ξυπνάμε το πρωί και είναι σκοτάδι έξω, οι γιορτές τελείωσαν και μας περιμένει ένα μεγάλο χρονικό διάστημε μέχρι τις επόμενες μεγάλες μας διακοπές. Αυτά και άλλα στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν σε θλίψη και απογοήτευση και να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία.

Τι θα κάνουμε για να ανακτήσουμε το χαμόγελό μας; Θα γνωρίσουμε καλύτερα τις ορμόνες του οργανισμού, που επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση.

Οι ορμόνες της ευτυχίας και πώς θα τις αυξήσετε

Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι οι ορμόνες παίζουν θεμελιώδη ρόλο στο σώμα μας. Καθορίζουν την εμφάνισή μας, ανταποκρίνονται στο άγχος μας και μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να μας μεταδώσει μηνύματα ευτυχίας.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τα επίπεδα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Και για να γίνει αυτό πρέπει να πάρουμε μικρές προφυλάξεις και να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο της ζωής μας.

Σεροτονίνη

Είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη διάθεση. Εάν το σώμα δεν παράγει αρκετή, οι πιθανότητες να βιώσετε άγχος και κατάθλιψη είναι μεγαλύτερες.

  • Βγες στον ήλιο - Η έλλειψη βιταμίνης D δεν θα φέρει ποτέ πίσω το χαμόγελο, οπότε βγες στον ήλιο
  • Πήγαινε γυμναστήριο, αφού η αερόβια δραστηριότητα βοηθά στην απελευθέρωση μεγαλύτερων ποσοτήτων σεροτονίνης.
  • Κατανάλωσε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως kimchi, γιαούρτι, κεφίρ).

κοπέλα στενοχωρημένη
Shutterstock

Ντοπαμίνη

Ονομάζεται επίσης «ορμόνη της ευχαρίστησης», αφού η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής ικανός να ελέγχει πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής, αλλά και τη συγκέντρωση και την αίσθησης ανταμοιβής. Σε εγκεφαλικό επίπεδο, όταν βιώνουμε ευχαρίστηση, απελευθερώνεται περισσότερη ντοπαμίνη ως ανταμοιβή.

  • Κατανάλωσε καφεΐνη στις σωστές ποσότητες, αφού τονώνει τη διάθεση.
  • Πάρε μπόλικη βιταμίνη Β από λαχανικά, όσπρια και φρούτα και χαλάρωσε, αφού δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός για τη λίμπιντο από το άγχος.
  • Αν θέλεις να... χορτάσεις με την ορμόνη της ευχαρίστησης, αφιέρωσε χρόνο στην ξεκούραση, τη χαλάρωση και τον διαλογισμό.

Ενδορφίνες

Λειτουργούν ως παυσίπονα που παράγονται φυσικά από το σώμα μας. Οι ενδορφίνες είναι νευροδιαβιβαστές που λειτουργούν ως αναλγητικά, προάγοντας τη χαλάρωση και βελτιώνοντας τη διάθεση. Σε περίπτωση ανεπάρκειας είναι πιθανό να εμφανιστεί εκτεταμένος πόνος, άγχος και κατάθλιψη.

  • Κάνε γιόγκα - είναι μια ιδανική πρακτική γιατί δυναμώνει τους μύες και ταυτόχρονα προκαλεί χαλάρωση και βελτιώνει την ξεκούραση.
  • Γέλασε πιο συχνά και πιο δυνατά. Το γέλιο βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ενδορφινών.
  • Φάε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας (που έχεις πάρα πολλά οφέλη) ή πιες ένα ποτήρι κόκκινο κρασί χωρίς τύψεις, γιατί περιέχουν ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο.

γυναίκα λυπημένη
Shutterstock

Ωκυτοκίνη

Είναι η ορμόνη της αγάπης, η οποία εκκρίνεται από τον οργανισμό σε ιδιαίτερες στιγμές της ζωής, όπως κατά τον τοκετό, τον θηλασμό, την εδραίωση του δεσμού μεταξύ γονιού και παιδιού, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Είναι κατ' εξοχήν η ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Σωματική επαφή - τα χάδια και οι αγκαλιές είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης.

Χρόνος για τον εαυτό σου - ο διαλογισμός, το άναμμα ενός κεριού, η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι χειρονομίες που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης έννοιας της ενσυνειδητότητας, μιας πρακτικής που μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ξανά το κέντρο της αυτοπεποίθησής σου.

Κοινωνικοποιήσου - βγες έξω, δες τους φίλους σου, τον σύντροφό σου. Πέρασε διασκεδαστικές στιγμές ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπάς για να διεγείρεις τα μηνύματα ευτυχίας στο μυαλό σου.