7 νόστιμες τροφές που κάνουν καλό στην υγεία & βελτιώνουν την πέψη!

Ποιες είναι & πως θα τις εντάξεις στη διατροφή σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Ανεπιθύμητα φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, παλινδρόμηση, κακή όψη του δέρματος, ακόμη και προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε ένα μη ισορροπημένο πεπτικό σύστημα. Και εάν όπως λένε άλλωστε και οι ειδικοί, η ευημερία του σώματός του πνεύματος ξεκινά από το έντερο, τότε πρέπει να το φροντίζουμε κατάλληλα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πως θα το κάνουμε αυτό; Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με 7 τροφές που έχουν αποδεδειχθεί και επιστημονικά ότι μειώνουν τις φλεγμονές του εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών ή φλεγμονών. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε καλύτερη πέψη χωρίς τα παραπάνω προβλήματα. (δες και για τον λιναρόσπορο, τη σούπερ τροφή με τα πολύτιμα οφέλη που πρέπει να βάλεις τώρα στη διατροφή σου)

Δες 6+1 τροφές που κάνουν καλό στον οργανισμό βελτιώνοντας το πεπτικό σύστημα

  1. Ελληνικό γιαούρτι. Το συγκεκριμένο γιαούρτι περιέχει σχεδόν διπλάσια πρωτεΐνη και περίπου τους μισούς υδατάνθρακες και ζάχαρη σε σχέση με άλλα γιαούρτια, που μπορεί να έχουν πρόσθετες γεύσεις και σάκχαρα. Για ακόμη μεγαλύτερα οφέλη βεβαιώσου ότι το γιαούρτι δεν έχει παστεριωθεί.
  2. Κεφίρ. Πρόκειται για ένα ρόφημα με βάση το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Προστατεύει την ευεξία του εντέρου και επιταχύνει το μεταβολισμό, ενώ ακόμη έχει σημαντικά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του δέρματος. Η πλούσια περιεκτικότητά σου σε πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες D, A και B το κάνει ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
  3. Μίσο. Πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, που το καθιστούν βασικό στη vegan και χορτοφαγική δίαιτα, περιέχει ένζυμα παρόμοια με αυτά του γιαουρτιού και είναι σύμμαχος του μικροβιώματος, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, τα «φιλικά» βακτήρια του οργανισμού που βοηθούν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας.

    miso
    Unsplash
  4. Ξινολάχανο. Πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, είναι ακόμη πιο θρεπτικά από το κλασικό λάχανο, επειδή η διαδικασία ζύμωσης αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο και αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
  5. Κομπούχα (Κombucha). Είναι ένα ένα αφρώδες ποτό με ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και C, αμινοξέα και πεπτικά ένζυμα, αποτελεί ιδανική τροφή για την αύξηση της μικροβιακής ποικιλότητας του εντέρου.
  6. Κίμτσι (Kimchi). Παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο που παρασκευάζεται από λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και συμπληρώνονται με μπαχαρικά (σκόνη τσίλι, σκόρδο και τζίντζερ) και jeotgal (είδος αλατισμένου ψαριού). Μελέτες έχουν επισημάνει τα οφέλη του από τη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) έως τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ανακούφιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  7. Τέμπε. Φτιαγμένο από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, το tempeh συχνά συγχέεται με το τόφου, το οποίο είναι αντίθετα ένα ίζημα από χυμό σόγιας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και βιταμίνες με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, καθιστώντας το ιδανική τροφή για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.