Ποιά είναι η καλύτερη ώρα για να πέφτεις για ύπνο & πόσες ώρες χρειάζεσαι καθημερινά;

Έτσι θα ξυπνήσεις πιο ξεκούραστη από ποτέ!

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Εάν είσαι από εκείνες που αποκοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα βλέποντας την αγαπημένη τους σειρά στην τηλεόραση τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη ώρα για να πέφτεις για ύπνο είναι λίγο νωρίτερα προκειμένου να κάνεις ένα ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο, που θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις πιο φρέσκια το πρωί!

Τι λένε όμως οι ειδικοί γι' αυτό; Πότε πρέπει να κοιμόμαστε το βράδυ και πόσες ώρες είναι καλό να αφιερώνουμε στο βραδινό μας ύπνο; Παρακάτω θα δεις τι συστήνουν οι ειδικοί, ανάλογα με την ηλικία και το lifestyle σου. (δες και 7 νόστιμες τροφές που κάνουν καλό στην υγεία & βελτιώνουν την πέψη)

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για ύπνο & πόσες ώρες χρειαζόμαστε καθημερινά;

Όσον αφορά τον καθορισμό της καλύτερης ώρας για ύπνο, δυστυχώς, δεν υπάρχει μια σαφής και τεκμηριωμένη απάντηση. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι η ιδανική ώρα για ύπνο ποικίλλει ανάλογα με τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του σώματος που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Παρόλα αυτά, έχει παρατηρηθεί ότι, σε ένα γενικό πλαίσιο, η καλύτερη ώρα για ύπνο είναι μεταξύ 22:00-24.00 τα μεσάνυχτα.

woman_sleep_bed
Unsplash

Ωστόσο όλα εξαρτώνται από την ώρα που πρέπει να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί προκειμένου να διασφαλίσεις ότι κοιμήθηκες τον ελάχιστο αριθμό ωρών για την ηλικιακή σου ομάδα. Σημείωσε ότι για τους περισσότερους ενήλικες, αυτό ορίζεται στις 7-8 ώρες συνεχούς ύπνου.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία εάν πέφτεις πολύ αργά για ύπνο;

Το να κοιμάσαι πολύ αργά ή απλώς να έχεις έναν ακανόνιστο κύκλο ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ακόμη, το να μην πέσεις για ύπνο την κατάλληλη ώρα μετά το δείπνο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόρεστη επιθυμία για φαγητό, λόγω της αυξημένης παραγωγής γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, που διεγείρει την όρεξη. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μακροπρόθεσμα σε σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές για την υγεία σου.

Τι να κάνεις αν δεν μπορείς να κοιμηθείς;

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα. Έτσι, εάν αυτό προκύψει δες τι πρέπει να κάνεις...

  • Σήκω από από το κρεβάτι και άρχισε να κάνεις διατάσεις ή κάποιου άλλου είδους σωματικής άσκησης, που σε ευχαριστεί.
  • Διάβασε κάτι χαλαρωτικό, διαφορετικά οι αισθήσεις σου θα σε κρατήσουν ξύπνια.
  • Κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Αυτό θα ρίξει τη θερμοκρασία στο σώμα σου και θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς.
  • Βάλε μια μουσική δωματίου επιλέγοντας μια σχετική εφαρμογή από το κινητό σου που θα σε κάνει να αισθανθείς χαλαρά και να νιώσεις οικεία. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθείς σε έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.