Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποιά είναι τα συμπτώματα & πως αντιμετωπίζονται;

Δες τι λέει ο ειδικός για το συγκεκριμένο σύνδρομο

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Έχεις πολυκυστικές ωοθήκες με αποτέλεσμα να καθυστερεί η περίοδός σου ή και ενίοτε να χάνεις κάποια; Ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή και αναρωτιέσαι εάν αυτό θα βελτιώσει το πρόβλημά σου;

Σε όλα αυτά και ακόμη περισσότερα μας απαντά ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το συγκεκριμένο σύνδρομο. (δες και για τις μεθόδους αντισύλληψης, ποιά είναι η ιδανική για εσένα προκειμένου να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;)

Πολυκυστικές ωοθήκες: Τι είναι & πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστα διαστήματα περιόδου, υπερβολική τριχοφυΐα και ενίοτε παχυσαρκία. Κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι οι ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της περιόδου.

polikistikes_oothikes
Unsplash

Οι γυναίκες χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και χωρίς κάποια υφιστάμενη παθολογία, θα έχουν πάνω από 8 ωορρηξίες τον χρόνο, αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες τεκνοποίησης είναι αυξημένες σε σχέση με μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Με ποιό τρόπο βοηθά η θεραπεία;

Η κατάλληλη θεραπεία σε γυναίκες με Σ.Π.Ω (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών) ρυθμίζει την περίοδο και ως αποτέλεσμα αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης με τη σωστή πάντα καθοδήγηση από τον γυναικολόγο σου.

Σε κάθε περίπτωση η φαρμακευτική αγωγή εξατομικεύεται ανάλογα με τον φαινότυπο της γυναίκας και ως εκ τούτου η χρήση αντισυλληπτικών δεν είναι πάντοτε η μοναδική θεραπεία, που συστήνεται. Γι΄αυτό το λόγο καλό είναι να απευθυνθείς στο γυναικολόγο σου, ο οποίος θα σου προτείνει την πιο ενδεδειγμένη λύση, που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.