Εμβόλιο κατά του HPV: Δες την κατάλληλη ηλικία που μπορεί να γίνει & εάν μπορούν να το κάνουν και ενήλικες!

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το εμβόλιο HPV, είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο που πρέπει να γίνεται απαραιτήτως σε κορίτσια και αγόρια, λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς προστατεύει από τη μόλυνση από 9 HPV ιούς αλλά και από τις παθήσεις που αυτή μπορεί να προκαλέσει όπως: κονδυλώματα και διάφορα είδη καρκίνου.

Χορηγείται σε δύο δόσεις μέχρι την ηλικία των 15 ετών και σε 3 δόσεις στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ μπορεί να γίνει και σε ενήλικες για να τους προσφέρει μια ασπίδα προστασίας από τα παραπάνω. Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξήγησε περισσότερα σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο αναλύοντας τα πάντα για τα οφέλη του. (δες και για τις πολυκυστικές ωοθήκες, ποια είναι τα συμπτώματά τους & πως αντιμετωπίζονται)

Ο ειδικός συμβουλεύει για το εμβόλιο κατά του HPV αλλά και τις ηλικίες που μπορεί να γίνεται

Το εννιαδύναμο εμβόλιο καλύπτει το 90% των τύπων του ιού HPV που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, το συγκεκριμένο εμβόλιο, κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να γίνει με πολύ καλά αποτελέσματα σε όλες τις ηλικίες παρότι η μέγιστη κάλυψη επιτυγχάνεται πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

injection
Unsplash

Σε όλα αυτά πρόσθεσε ότι κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών χρειάζονται μόνο δύο δόσεις αντί για τρείς που είναι η συνήθης δοσολογία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία με εξίσου καλά αποτελέσματα, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι μεγαλύτερες κατά την εφηβεία.

Και μην ξεχνάς! Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και είναι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής πρόληψης από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που είναι και ο μόνος τύπος καρκίνου ο οποίος έχει συσχετιστεί απόλυτα με την μετάδοση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).