Μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων: Πόσο ασφαλές είναι & πότε πρέπει να αποφεύγεται;

Δες τα πλεονεκτήματα & τα μειονεκτήματά του

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων είναι γρήγορο, εύκολο, ενώ δεν είναι επιβλαβές για την υγεία, ισχυρίζονται αρκετοί διατροφολόγοι. Και αυτό γιατί η τεχνολογία ενός φούρνου μικροκυμάτων αξιοποιεί την αλληλεπίδραση του νερού και των σωματιδίων λίπους από τα τρόφιμα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται μέσα σε αυτόν με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης παράγεται ενέργεια- η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε θερμότητα- που δεν αλλοιώνει όμως το ίδιο το φαγητό στο παραμικρό και δεν είναι επιβαρυντική για την υγεία και τον οργανισμό σου. (δες και για το κεφίρ καρύδας, τη νέα σούπερ-τροφή που αποβάλλει τις τοξίνες & βελτιώνει την υγεία)

Μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων: Πότε να το επιλέξεις & πότε να το αποφεύγεις;

Το πλεονέκτημα έγκειται στην ταχύτητα μαγειρέματος και απόψυξης, η οποία είναι πραγματικά ασυναγώνιστη. Έτσι, εάν θέλεις να αποψύξεις ή και να ζεστάνεις κάτι γρήγορα αποτελεί την καλύτερη λύση. Εκτός όμως από αυτό, το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων βοηθά και στο να διατηρούνται αναλλοίωτες οι θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων. Μάλιστα, όσο λιγότερο νερό μαγειρέματος χρησιμοποιείς, τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων διασπείρονται και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα λαχανικά. Ακόμη, το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων παράγει λιγότερες ανεπιθύμητες ουσίες σε σχέση με άλλες μορφές μαγειρέματος όπως για παράδειγμα το ψήσιμο στη σχάρα.

γυναίκα μπροστά σε φούρνο μικροκυμάτων
Unsplash

Πότε δεν είναι η καλύτερη λύση;

Το μειονέκτημα του φούρνου μικροκυμάτων είναι όταν χρησιμοποιείς χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν είναι αποτελεσματικές για την εξάλειψη των βακτηρίων και των τοξινών, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την υγεία σου.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία είναι οι πιθανές παρενέργειες των κακώς συντηρημένων τροφίμων που μαγειρεύονται με αυτήν τη μέθοδο. Για το λόγο αυτό συνιστάται η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων μόνο για φρέσκα και καλοδιατηρημένα τρόφιμα.