Υποφέρεις από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις; Δες τι φταίει & πώς να το αντιμετωπίσεις

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly μας εξηγεί

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Είμαι επιρρεπής στις ουρολοιμώξεις; Αναρωτιέσαι τι μπορεί να φταίει που διαρκώς υποφέρεις και ταλαιπωρείσαι από αυτές; Εμείς ρωτήσαμε τον ειδικό, ο οποίος μας εξηγεί την πηγή του προβλήματος μαζί με κάποιες χρηστικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπισή τους όσο και στην ίδια την πρόληψη.

Παρακάτω ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, μας αναλύει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ουρολοιμώξεις μαζί με κάποιες χρήσιμες συμβουλές πρόληψης. (δες και για τις μεθόδους αντισύλληψης, ποιά είναι η ιδανική για εσένα προκειμένου να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;)

Ταλαιπωρείσαι από συνεχείς ουρολοιμώξεις; Ο ειδικός του YOU Weekly εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό & τι μπορείς να κάνεις

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες εμφανίζονται και πιο συχνά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι απλοί κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής, που συμβάλλουν στο να διατηρήσουν την περιοχή καθαρή και στεγνή μπορεί να δώσει τη λύση στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν συχνά παρόμοιες καταστάσεις.

γυναίκα με πουά φόρεμα
Unsplash

Επίσης τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για την κατανάλωση χυμού από τον καρπό Cranberry και την προστασία που προσφέρει από ουρολοιμώξεις. Τα δραστικά συστατικά του Cranberry που του δίνουν την ικανότητα να παρέχει προστασία από ουρολοιμώξεις ονομάζονται προανθοκυανιδίνες. Οι προανθοκυανιδίνες αποτρέπουν σύμφωνα με μελέτες την προσκόλληση και άρα την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο ουροποιητικό (κυρίως το βακτήριο E.Coli που ευθύνεται για το 80% των ουρολοιμώξεων).

Έτσι, η καθημερινή κατανάλωση χυμού από Cranberry μαζί με την κατάλληλη υγιεινή μπορούν να συνδράμουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.