Δύσοσμα κολπικά υγρά: Τι δείχνουν για την υγεία της ευαίσθητης περιοχής & πώς αντιμετωπίζονται;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Τα κολπικά υγρά συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του κόλπου, ενώ είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των καλών βακτηρίων στην επίμαχη περιοχή. Παρόλα αυτά, μπορεί κάποια στιγμή για πολλούς λόγους ο οργανισμός να αρχίσει να εκκρίνει περισσότερα υγρά από ό,τι συνήθως με τα περισσότερα από αυτά να είναι δύσοσμα ή να θυμίζουν στη μυρωδιά χαλασμένο ψάρι και να συνοδεύονται από άλλα έντονα συμπτώματα στην ευαίσθητη περιοχή.

Παρακάτω ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, μαιευτήρας-γυναικολόγος με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, μας αναλύει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα δύσοσμα κολπικά υγρά μαζί με κάποιες χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης και πρόληψης. (δες και για τις μεθόδους αντισύλληψης, ποιά είναι η ιδανική για εσένα προκειμένου να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;)

Ο ειδικός του YOU Weekly εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό & τι μπορείς να κάνεις

Τα έντονα και δύσοσμα κολπικά υγρά είναι ένδειξη φλεγμονής του κόλπου (κολπίτιδα) συνήθως μικροβιακής αιτιολογίας.

γυναίκα κρατά λουλούδια στην ευαίσθητη περιοχή
Shutterstock

Η δυσοσμία η οποία συνήθως έχει χαρακτηριστικά οσμής “χαλασμένου ψαριού” οφείλεται σε μικρόβια όπως η Gardnerella vaginalis, το mycoplasma, το ureoplasma κ.α. και μπορεί ακόμη να συνοδεύεται από τοπικό ερεθισμό, κνησμό και αύξηση των κολπικών υγρών.

Έτσι, στην περίπτωση που έχεις κάποια ή και όλα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να γίνει άμεσα καλλιέργεια κολπικού υγρού ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι γενικά υπάρχει η αντίληψη ότι μπορεί η δυσοσμία να οφείλεται και στη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, κάτι το οποίο όμως δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.