Τελικά χρειάζεται να πίνουμε γάλα & πόσο απαραίτητο είναι για την υγεία μας;

Δες τι λένε οι διατροφολόγοι

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, λένε οι διατροφολόγοι. Ωστόσο, μόλις ενηλικιωθούμε, πρέπει να συνεχίσουμε να πίνουμε γάλα; Και, αν ναι, σε ποια ποσότητα;

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τι λένε οι ειδικοί γι' αυτό, ενώ ακόμη συγκεντρώσαμε όλα τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στο ανοσοποιητικό, στο μεταβολισμό αλλά και στο δέρμα. (δες και για τους σπόρους chia, τα πολύτιμα οφέλη της «αρχαίας» τροφής που κάνει καλό στην υγεία & στην επιδερμίδα σου)

Τελικά χρειάζεται να πίνουμε γάλα & πόσο απαραίτητο είναι για την υγεία μας; Δες τι λένε οι διατροφολόγοι

Η κατανάλωση γάλακτος έχει πολλά και διαφορετικά οφέλη για τον οργανισμό και τη συνολική σου υγεία. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωσή του παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά όπως: ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες, τα οποία είναι θεμελιώδη για την υγεία των οστών. Eπιπλέον, υποστηρίζει τη μυϊκή λειτουργία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το φωσφόρου που περιέχει είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μεταβολισμό.

γυναίκα πίνει ένα ποτήρι γάλα
Pexels

Τα πολύτιμα οφέλη του

Τα οστά μας, όπως και τα δόντια, αναδιαμορφώνονται συνεχώς. Έτσι, τα θρεπτικά συστατικά από το γάλα τα ενδυναμώνουν αποτρέποντας τον κίνδυνο καταγμάτων ή οστεοπόρωσης στη περίπτωση των οστών. Το γάλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σύνθετων υδατανθράκων, που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία ενός γεύματος. Τέλος, ένα επιπλέον όφελός από την κατανάλωσή του είναι ότι ο μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που περιέχει να συμβάλει στην καλή υγεία του δέρματος χαρίζοντάς του έξτρα ενυδάτωση.

Είναι όντως απαραίτητο το γάλα για τους ενηλίκους;

Σύμφωνα με τους ειδικούς όχι. Και αυτό γιατί το γάλα μπορεί να είναι απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών, και όχι μόνο, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να πάρουμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει και από άλλες πηγές τροφίμων. Η λήψη μιας πολυβιταμίνης ενδέχεται να σου δώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, ενώ το ασβέστιο μπορεί να ληφθεί από όσπρια και σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως: το σπανάκι και το μπρόκολο, τα οποία, έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι εάν είσαι φαν του γάλακτος η κατανάλωση ενός ποτηριού την ημέρα (περίπου 200 ml) μπορεί να είναι μια απλή και αποτελεσματική πηγή ασβεστίου. Παρόλα αυτά, εάν αντιμετωπίζεις δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, μπορείς να καταφύγεις σε διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να εντάξεις το ασβέστιο στη διατροφή σου. Μερικές από αυτές είναι το γάλα αμυγδάλου και γάλα σόγιας, ενώ ακόμη μπορείς να επιλέξεις και αντίστοιχα γαλακτομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, που είναι εύκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς τους σε λακτόζη.