Τρως λάθος το μέλι! Μάθε την αλήθεια από τους ειδικούς

Όλοι σίγουρα χρησιμοποιούμε τον ίδιο τρόπο

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Το μέλι, το ξέρουμε όλοι καλά, πως είναι μία από τις πιο ευεργετικές τροφές με πολλαπλά οφέλη για το σώμα και την υγεία μας. Το καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, σκέτο, στο φαγητό ή σε ροφήματα, για να χαρίσουμε στον οργανισμό μας όλα όσα προσφέρει αυτή η μαγική τροφή!

Αυτό μάλλον που δεν γνωρίζεις είναι πως το τρως με λάθος τρόπο, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν ότι ορισμένα ευεργετικά ένζυμα του μελιού καταστρέφονται από την επαφή του με τον χαλκό και τον σίδηρο. Αυτά τα μέταλλα μπορούν ακόμα και να παράγουν κάποια επιβλαβή τοξικά άλατα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι μας κάνουμε το ίδιο λάθος όταν καταναλώνουμε μέλι, αφού χρησιμοποιούμε συνήθως μεταλλικό κουτάλι, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν μεγάλο σφάλμα.

μέλι σε βάζο
Unsplash

Τρως λάθος το μέλι και οι ειδικοί αποκαλύπτουν την αλήθεια

Είναι από τις πλέον ευεργετικές τροφές, αφού, πέραν όλων των άλλων, το μέλι σε ζεστό νερό το πρωί σε βοηθάει να χάσεις βάρος. Αλλά το τρως σωστά; Εάν χρησιμοποιείς μεταλλικό κουτάλι για να απολαύσεις το μέλι σου, καλύτερα να το αλλάξεις. Έτσι θα αποφύγεις την αλλαγή στη γεύση του ή τη μεταφορά ανεπιθύμητων μεταλλικών ουσιών στην υπερτροφή.

Αυτή η ξαφνική προειδοποίηση προκαλεί έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν εργαλεία από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτό σημαίνει ότι η ελάχιστη επαφή μεταξύ μελιού και μεταλλικών κουταλιών είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει προβλήματα.

Ωστόσο, η απάντηση εδώ είναι ότι τα μεταλλικά μέσα για τη συλλογή του μελιού από τους μελισσοκόμους είναι ανοξείδωτα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. Έτσι τα ξύλινα κουτάλια είναι το καλύτερο για την κατανάλωση του μελιού, όπως τα ανοξείδωτο, τα πορσελάνινα, τα κεραμικά ή τα πλαστικά.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα, οπότε αν δεν το λέει η ετικέτα τους, τότε καλύτερα να μην τα χρησιμοποιήσετε για το μέλι. Αν επίσης έχετε κουτάλια ή πιρούνια, η επιφάνεια των οποίων έχει ρωγμές και γρατσουνιές, καλό είναι να τα αποφύγετε, όχι μόνο για το μέλι αλλά και για οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

μέλι
Unsplash

Εάν το πίσω μέρος της λαβής των κουταλιών, των πιρουνιών και των μαχαιριών γράφει "ανοξείδωτο ατσάλι", αυτό σημαίνει ότι το μέταλλο που χρησιμοποιείται είναι από ανοξείδωτο χάλυβα. Έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, αν και η οδηγία είναι ότι ένα ξύλινο αντικείμενο με ραβδώσεις στην άκρη είναι το καλύτερο για τη μεταφορά του μελιού από το βάζο.

Συντήρηση μελιού

Μια άλλη σημαντική πτυχή που πρέπει να προσέξετε όσον αφορά στην κατανάλωση του μελιού είναι η συντήρησή του. Το μέλι πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα γυάλινα βάζα, σε σκοτεινό μέρος και μακριά από το φως του ήλιου.

Ο κρύος καιρός και η αποθήκευση σε συνθήκες ψύξης μπορεί να κρυσταλλώσουν και να σκληρύνουν το μέλι. Κατά συνέπεια, αυτός ο τρόπος αποθήκευσης θα προκαλέσει αλλοίωση στη γεύση και σκουρόχρωμο χρώμα.

κατανάλωση μέλι
Unsplash

Μια άλλη συμβουλή που έχει να κάνει με την αποθήκευση του μελιού στην κουζίνα, αφορά στο σημείο που το τοποθετούμε. Καλό είναι να αποφεύγονται σημεία όπως το περβάζι, κοντά στη σόμπα ή σε ράφια πάνω από την περιοχή όπου μαγειρεύουμε. Εκεί αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες που στερούν από το μέλι τη χαρακτηριστική του γεύση.