Βρήκαμε το πεντανόστιμο φρούτο εποχής που είναι σύμμαχος του οργανισμού & της επιδερμίδας σου!

Δες τα πολύτιμα οφέλη του για την υγεία & το δέρμα σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Οι φράουλες είναι το αγαπημένο φρούτο της εποχής που προαναγγέλλουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τον ερχομό της άνοιξης. Το μοναδικό αυτό φρούτο-λιχουδιά είναι ιδανικό για να το απολαύσεις ως επιδόρπιο ή ως βασικό συστατικά σε παγωτά, smoothies, μαρμελάδες και κέικ, ενώ ακόμη αποτελεί και μια απροσδόκητη αντιγηραντική υπερτροφή.

Χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C και μέταλλα όπως: κάλιο και μαγγάνιο, το λατρεμένο φρούτο συγκεντρώνει πολλά και διαφορετικά οφέλη για τον οργανισμό αλλά και την επιδερμίδα σου καθώς διεγείρει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή κολλαγόνου, καταπολεμά την ακμή, προστατεύει την καρδιά, ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα και λειτουργεί ευεργετικά για τον εγκέφαλο. (δες και για το αβοκάντο και τα πολύτιμα οφέλη του για την υγεία και την επιδερμίδα σου αλλά & πώς να το εντάξεις στη διατροφή σου)

Βρήκαμε το πεντανόστιμο φρούτο εποχής που είναι σύμμαχος του οργανισμού & της επιδερμίδας σου!

Οι φράουλες είναι καρποί του φυτού της οικογένειας Rosaceae και του είδους Fragaria, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες, που καλλιεργούνται στις πιο εύκρατες περιοχές του πλανήτη.

γυναίκα κρατάει φράουλες
Unsplash

Οι ευρωπαϊκές φράουλες (τεχνική ονομασία Fragaria Ananassa) είναι ένα υβρίδιο δύο άγριων ειδών, το ένα από τη Βόρεια Αμερική και το άλλο από τη Χιλή. Σημείωσε ότι χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα, ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι αντιμετώπιζαν με τη βοήθειά τους πολλά προβλήματα υγείας από έναν απλό πονόλαιμο μέχρι μια φλεγμονή.

Τα οφέλη τους

  • Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και χαρίζουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.
  • Χάρη στις φυσικές πολυφαινόλες που περιέχουν μειώνουν το οξειδωτικό στρες, ενώ ακόμη είναι ευεργετικές για την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.
  • Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
  • Περιέχουν φολικό οξύ (ή βιταμίνη Β9), το οποίο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Το κάλιο που έχουν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Έχουν λίγες μόνο θερμίδες (περιέχουν μόνο 32 ανά 100 γραμμάρια) γεγονός που τις κάνει ιδανικές για δίαιτα, ενώ μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που πάσχουν από διαβήτη καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Χάρη στην παρουσία διαλυτών και αδιάλυτων ινών, είναι ευεργετικές για τα καλά βακτήρια του εντέρου και βοηθούν στη σωστή πέψη.
  • Συμβάλλουν στη ρύθμιση της «κακής» χοληστερόλης (LDL).