Νιώθεις κουρασμένη; "Ξάπλωσε στο πάτωμα" λένε οι ψυχολόγοι

Όλα έχουν να κάνουν με την ευθυγράμμηση του σώματος

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Shutterstock
Shutterstock

Η καθημερινή ζωή είναι ταραχώδης και κουραστική και μπορεί να σε καταβάλλει από άποψη σωματικής και ψυχικής ενέργειας, ειδικά σε περιόδους έντονων καταστάσεων όπως η αλλαγή της εποχής και η εαρινή ισημερία, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο σώμα και στο μυαλό.

Συχνά φτάνουμε στο τέλος της ημέρας εξουθενωμένοι, με λίγη ενέργεια και με ακόμη λιγότερη επιθυμία να έχουμε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, και αυτό που βασικά θέλουμε είναι να πάμε για ύπνο. Πριν από λίγο καιρό, ωστόσο, εμφανίστηκε το hashtag #floortime στο TikTok, υπογραμμίζοντας πόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τους ενώνει η ανάγκη να ξαπλώσουν κυριολεκτικά στο πάτωμα για να επαναφορτιστούν πραγματικά.

@toriyoshihata

I love floor time #fyp #foryourpage #gracieabrams #gracieabramsmusic #gracieabramshq #gack #ilovegracieabrams #goodriddancegracieabrams #thisiswhatitfeelslikegracieabrams #minorgracieabrams #floortime #trending #slay

♬ original sound - GracieAbramsHQ

Μια συνήθεια που μπορεί να φαίνεται υπερβολική, και σε κάποιους ίσως ακόμη και ανθυγιεινή, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετική για την υγεία, αλλά και προκειμένου να αποκτήσετε μια αίσθηση απομάκρυνσης από τα συναισθήματά σας και να βρείτε μια βαθιά γαλήνη μετά από στιγμές κούρασης.

Γιατί το να ξαπλώνεις στο έδαφος είναι καλύτερο από το να κοιμάσαι

Η κοινή λογική θα υπαγόρευε ότι όταν συνειδητοποιήσετε ότι θέλετε να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, να πάτε για ύπνο. Αλλά συμβαίνει συχνά ότι παρά την άνεση και τα οφέλη ενός άνετου στρώματος, δεν μπορείτε να χαλαρώσετε.

Αυτός είναι ένας κλασικός μηχανισμός περιόδων στρες και όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και συγγραφέας του Restorative Embodiment and Resilience, Alan Fogel, που έδωσε συνέντευξη από τους New York Times:

κοπέλα κουρασμένη
Unsplash

«Σε οικεία μέρη όπως το κρεβάτι μας το μυαλό μας συνεχίζει να εργάζεται. Σκεφτόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας, τι μπορούσαμε ή έπρεπε να είχαμε κάνει». Τότε μπαίνουμε στη λεγόμενη μηρυκαστική φάση, στην οποία οι σκέψεις γίνονται μεγάλες και το να απαλλαγούμε από αυτές είναι δύσκολο.

Το πάτωμα, ή το χαλί, χώροι που το σώμα δεν αναγνωρίζει ως προορισμένους για ανάπαυση, δημιουργούν ένα είδος μικροσόκ στο σώμα μας που δεν το αναγνωρίζει ως οικείο και επομένως μπορεί να χαλαρώσει χωρίς να ενεργοποιήσει οποιοδήποτε είδος υπερεπαγρύπνησης.

Τα οφέλη του #floortime, δηλαδή το να ξαπλώνεις στο πάτωμα

Το να ξαπλώνετε στο πάτωμα είναι μια από τις απλούστερες συνήθειες που πρέπει να εφαρμόσετε στη ρουτίνα σασ για να αποκτήσετε ηρεμία και ψυχική υγεία ή απλά για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας μετά από μια δύσκολη μέρα.

Πόσες φορές, ίσως ως παιδιά, περνούσατε ολόκληρα απογεύματα με την πλάτη στο χαλί να φαντάζεστε πιθανούς κόσμους και ίσως μεγαλώνοντας διαβάζοντας ένα βιβλίο; Αυτή η συνήθεια αναγνωρίζεται επίσης από την ολιστική ιατρική.

κοπέλα στο πάτωμα
Unsplash

Στην πραγματικότητα, τα οφέλη της ύπτιας θέσης, με την πλάτη στο έδαφος και το πρόσωπο προς τα πάνω, είναι η βάση των περισσότερων θέσεων χαλάρωσης στη γιόγκα όπως η Savasana ή "στάση του πτώματος".

Επομένως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι η άκαμπτη στήριξη του δαπέδου, σε αντίθεση με αυτή ενός στρώματος ή μιας πιο μαλακής επιφάνειας ή αυτή που κάνει το σώμα να υποχωρεί, έχει τα πλεονεκτήματά της. Τα πρώτα είναι για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης:

Ξαπλώνοντας στο έδαφος με την πλάτη πιεσμένη στο πάτωμα ή στο πλάι, το σώμα βρίσκεται σε ανοιχτή και χαλαρή θέση, ανοίγοντας οι ωμοπλάτες, επιμηκύνοντας η σπονδυλική στήλη, απελευθερώνοντας παράλληλα την ένταση από την περιοχή του τραχήλου της μήτρας, η οποία μπορεί να υποστεί υπερβολική πίεση μετά από μια εργάσιμη ημέρα.