10 επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στο σώμα μας

Μία ώρα μπροστά ή πίσω επηρεάζει την υγεία του οργανισμού

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Bρισκόμαστε ήδη στη θερινή ώρα και οι μέρες είναι μεγαλύτερες, το φως διαρκεί περισσότερο και η ψυχολογία μας φτιάχνει. Όχι σε όλους, αφού αυτή η μία ώρα που τα ρολόγια πήγαν μπροστά από το τέλος Μαρτίου, μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά στην υγεία μας μέχρι και έναν μήνα μετά.

Οι επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στο σώμα μας είναι από απλές μέχρι και αρκετά σοβαρές και μπορεί να διαρκέσουν πολλές μέρες, οπότε καλό είναι να τις γνωρίζεις για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις ή τουλάχιστον να μην πανικοβληθείς από κάποιες αλλαγές που θα παρατηρήσεις στον οργανισμό και στο σώμα σου.

10 επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στο σώμα μας

Η αλλαγή της ώρας έχει στην πραγματικότητα αυτές τις 10 συγκεκριμένες επιπτώσεις σε μεταβολικό, ορμονικό, καρδιαγγειακό και χημικό επίπεδο, και έχει επίσης επιπτώσεις στον εγκέφαλό μας.

Διαταραχές ύπνου

Το πιο διαδεδομένο αποτέλεσμα είναι η ανισορροπία στον κιρκάδιο ρυθμό μας, που καθορίζει τον ύπνο και την εγρήγορση. Μπορεί να νυστάζουμε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ, ξυπνώντας ήδη κουρασμένοι. Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί αναμφίβολα να επηρεάσει την ποιότητα της ημέρας μας.

Απώλεια συγκέντρωσης

Η διαταραγμένη ανάπαυση οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε αντίκτυπο στην εργασία. Η συγκέντρωση μπορεί να είναι πιο δύσκολη από το συνηθισμένο.

Κούραση

γυναίκα ύπνος
Unsplash

Ο κακός και λίγος ύπνος, αναπόφευκτα θα αυξήσει το αίσθημα εξάντλησης με αποτέλεσμα αυτή η μία ώρα παραπάνω ενέργειας να μην μας επιτρέπει να νιώσουμε ξεκούραστοι.

Αυξημένη όρεξη

Όταν κοιμάστε λιγότερο, νιώθουμε πιο πεινασμένοι, ειδικά για γλυκά και junk food. Για αυτό το λόγο μπορεί να συμβεί με την αλλαγή της ώρας να έχετε την τάση να τρώτε περισσότερο.

Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης

H στέρηση ύπνου και η επακόλουθη γενική κακουχία αυξάνει τα επίπεδα στρες και άγχους, που αντιστοιχούν σε αύξηση της κορτιζόλης που υπάρχει στο αίμα, της ορμόνης που σε υψηλές ποσότητες δείχνει έναν στρεσογόνο τρόπο ζωής.

Αύξηση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών

Έχει επισημανθεί μια συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου αύξησης αυτών των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της αλλαγής της ώρας. Τα αίτια πρέπει πάντα να αναζητούνται στην αύξηση του στρες λόγω της αλλαγής του βιολογικού ρολογιού και του κιρκάδιου ρυθμού.

ύπνος
Unsplash

Επιδράσεις στην αμυγδαλή

Αυτό το μικρό αμυγδαλωτό μέρος του εγκεφάλου, το βαθύτερο και πιο "αρχαίο" μέρος του έχει την ευθύνη να μας κάνει να αντιδρούμε αμέσως σε ό,τι μας συμβαίνει, να μας κάνει να πραγματοποιούμε αντανακλαστικές ενέργειες.

Από την άλλη, είναι και το πιο συντηρητικό κομμάτι του μυαλού μας, αυτό που αντιστέκεται στις αλλαγές. Για το λόγο αυτό αντιδρά στην αλλαγή της ώρας και απελευθερώνει ορμόνες του στρες, ενεργοποιώντας νευροβιολογικούς μηχανισμούς που σίγουρα δεν μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την καλοκαιρινή ώρα.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Η αλλαγή του χρόνου έχει επιπτώσεις στη διάθεση, με αυξανόμενη ευερεθιστότητα, αλλαγές στον ενθουσιασμό και θλίψη, αίσθημα δυσφορίας και ψυχική σύγχυση.

κούραση
Shutterstock

Εποχική συναισθηματική διαταραχή

Αυτή η ψυχοσωματική αλλοίωση εμφανίζεται ιδιαίτερα το φθινόπωρο με την επιστροφή της ηλιακής ώρας και αποτελείται από διαταραχές της διάθεσης και καταθλιπτικά συμπτώματα που συνδέονται με τη μείωση των ωρών της ημέρας.

Μείωση της βιταμίνης D

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν επιστρέφουμε στην τυπική ώρα και αντιμετωπίζουμε την ημέρα με μία ώρα λιγότερο φως. Λιγότερος ήλιος και λιγότερη ζωή στην ύπαιθρο ισοδυναμούν με λιγότερη παραγωγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για το σώμα μας.