Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου; Τι συνιστούν οι οδοντίατροι;

Ακολούθησε τις συμβουλές τους

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η σωστή φροντίδα των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και υγιεινής όσο και για την πρόληψη προβλημάτων όπως: τερηδόνα, περιοδοντικές παθήσεις κ.λπ., που μπορεί να προκύψουν.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της σωστής στοματικής υγιεινής είναι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, το οποίο φυσικά δεν θα πρέπει να αμελείς. Όμως, πόσο συχνά πρέπει να το κάνεις και πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου; (δες και γιατί τελικά χρειάζεται να πίνουμε γάλα & πόσο απαραίτητο είναι για την υγεία μας)

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου; Τι συνιστούν οι οδοντίατροι;

Οι οδοντίατροι κατά βάση συνιστούν να βουρτσίζεις τα δόντια σου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα: μια φορά το πρωί, μετά το πρωινό και μια φορά το βράδυ λίγο πριν πας για ύπνο, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που προτείνουν το βούρτσισμα και μετά από κάθε γεύμα, προκειμένου να διατηρήσεις μια καλή στοματική υγιεινή.

Σε κάθε περίπτωση αυτό στο οποίο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν είναι ότι το βραδινό βούρτσισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και της πλάκας από τα δόντια, που μπορούν να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

γυναίκα απλώνει οδοντόκρεμα σε οδοντόβουρτσα
Unsplash

Σε όλα αυτά φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάς να χρησιμοποιείς την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει μαλακές τρίχες και να την αλλάζεις κάθε 3-4 μήνες, ενώ όσο αφορά την οδοντόκρεμα αυτή πρέπει να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου.

Πέρα όμως από το τακτικό βούρτσισμα είναι σημαντικό να διατηρείς καλές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητά σου. Υγιεινές συνήθειες όπως για παράδειγμα η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προστασία των δοντιών σου.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάς να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο σου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για τακτικό καθαρισμό και έλεγχο. Ο οδοντίατρος μπορεί να ανιχνεύσει προβλήματα πριν γίνουν σοβαρά και να σου δώσει συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των δοντιών σου.

Σημείωσε ότι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών- τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα- το οποίο συμπληρώνεται από καλές διατροφικές συνήθειες και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση ενός υγιούς και αστραφτερού χαμόγελου.