Iος HPV: Τι είναι & με ποιο τρόπο μπορεί να διαγνωστεί;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Ο ιός HPV ή αλλιώς ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως, που μολύνουν το δέρμα και τους βλεννογόνους στη γενετήσια περιοχή . Η συγκεκριμένη λοίμωξη μεταδίδεται κατά βάση μέσω της σεξουαλικής επαφής από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό και μπορεί να προκαλέσει αρκετές βλάβες, ανάλογα με τον τύπο του ιού.

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά με τον HPV και πώς μπορεί να διαγνωστεί. (δες και για τη διατροφή & τη γονιμότητα: Υπάρχουν τροφές που την ενισχύουν & βοηθούν στη σύλληψη;)

Iος HPV: Mε ποιο τρόπο μπορεί να διαγνωστεί;

Ο ιιος HPV (ιος ανθρωπίνων θηλωμάτων) απαριθμεί πάνω από 250 διαφορετικά στελέχη και ευθύνεται κατά 95% για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

γυναίκα κάνει τεστ παπ σε ιατρείο
Unsplash

Αν και τα περισσότερα στελέχη δεν προκαλούν καρκίνο και είναι χαμηλού κινδύνου ωστόσο το 80% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα στελέχη 16, 18 τα οποία και καλύπτονται όμως από το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ακόμη, υπάρχουν τύποι που μπορεί να προκαλέσουν καλοήθεις προεκβολές (κονδυλώματα), οι περισσότεροι όμως δεν φαίνονται καν με γυμνό μάτι.

Πώς ανιχνεύεται;

Το τεστ Παπανικολάου ανακαλύπτει τυχόν βλάβες του τραχήλου που έχουν προκληθεί από τον ιο αλλά δεν μπορεί να βεβαιώσει για ενδεχόμενη ύπαρξη του ιου σε λανθάνουσα κατάσταση, ενώ το HPV DNA τεστ μπορεί να εντοπίσει τυχόν μόλυνση από τον ιο.