Το κολλαγόνο κάνει το δέρμα σφριγηλό και λαμπερό, υποστηρίζει τα εσωτερικά όργανα και ενώνει χόνδρους, μύες και οστά. Στην περίπτωση του προσώπου, το κολλαγόνο, μαζί με την ελαστίνη, σχηματίζει ένα δίκτυο ινών στο χόριο που το τονώνει, αποτρέπει τη χαλάρωση του δέρματος και εμποδίζει τις γραμμές έκφρασης να μετατραπούν σε μόνιμες ρυτίδες.
Εν ολίγοις, είναι μια άριστη ουσία για όσους ενδιαφέρονται για την φροντίδα του δέρματος: Δείτε, για παράδειγμα, τη δημοτικότητα των συμπληρωμάτων πόσιμου υδρολυμένου κολλαγόνου, που επιλέγονται από διάσημες σταρ όπως η Jennifer Aniston και η Elle Macpherson. Η τελευταία λέξη της μόδας; Καφές με κολλαγόνο!
Τι είναι το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που υπάρχει φυσικά στο σώμα μας (αποτελεί το 33% των πρωτεϊνών του σώματος), κυρίως στο δέρμα, τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους χόνδρους, αλλά και στον κερατοειδή χιτώνα, τα νύχια και τα δόντια.
Το σώμα μας το παράγει φυσικά, αλλά μετά την ηλικία των 25 ετών, η παραγωγή μειώνεται και το ήδη υπάρχον κολλαγόνο αρχίζει να φθείρεται, και λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως η ρύπανση, ο καπνός και το στρες.
Εν ολίγοις, μπορεί να είναι χρήσιμο να αρχίσετε να λαμβάνετε μέτρα από μικρή ηλικία και όχι μόνο για την ομορφιά του δέρματος, αλλά και για την υγεία των μυών, των οστών και των αρθρώσεων.
Εκτός από τα βολικά και πρακτικά συμπληρώματα κολλαγόνου, ο ευκολότερος τρόπος για να το λάβετε είναι μέσω της διατροφής. Οι πιο πλούσιες σε κολλαγόνο τροφές είναι ζωικής προέλευσης, άσχημα νέα για χορτοφάγους ή βίγκαν.
Ωστόσο, διάφορα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C , καθώς και τροφές πλούσιες σε αμινοξέα προλίνη και γλυκίνη, ή μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, προάγουν τη σύνθεση αυτής της απαραίτητης πρωτεΐνης. Εάν συνδυάσετε αυτές τις τροφές με εκείνες που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο, θα επιτύχετε διπλό ενισχυτικό αποτέλεσμα και σφριγηλό, φρέσκο δέρμα.
Οι 9 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο που πρέπει να καταναλώνετε μετά τα 25
Ζωμός από κόκαλα
Τα οστά, οι χόνδροι και οι τένοντες είναι πλούσια σε κολλαγόνο τύπου Ι (το πιο ευεργετικό για το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά ), το οποίο απελευθερώνεται με το καλό μαγείρεμα. Μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά και χρησιμοποιήστε το ζωμό ως βάση για σούπες ή πιάτα με ρύζι. Ή πιείτε το ως υγιεινό ρόφημα – είναι πλούσιο σε αμινοξέα και μέταλλα, όπως θείο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Κοτόπουλο και γαλοπούλα
Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή κολλαγόνου. Αλλά για να έχουμε το μέγιστο όφελος από αυτά τα κρέατα, πρέπει να εγκαταλείψουμε το συνηθισμένο άπαχο στήθος και να τα τρώμε ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και του χόνδρου. Αν τα ετοιμάσετε βραστά, φυλάξτε τον ζωμό, ένα συμπύκνωμα κολλαγόνου και αμινοξέων.
Σολομός
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και το χέλι είναι τα πιο πλούσια σε κολλαγόνο (καθώς και οι σαρδέλες που καταναλώνονται ολόκληρες), αλλά η πολύτιμη ουσία δεν βρίσκεται στο κρέας όσο στο δέρμα, τα κόκαλα και τα λέπια.
Μαγειρέψτε τον σολομό στον φούρνο χωρίς να αφαιρέσετε την πέτσα ή ξεροψήστε το δέρμα στο τηγάνι όπως κάνουν οι Ιάπωνες για ένα αναζωογονητικό σνακ – μερικοί άνθρωποι τον χρησιμοποιούν επίσης σε συνταγές αντί για μπέικον.
Κρέας
Όλα τα κρέατα, είτε μοσχάρι, είτε χοιρινό, είναι μια καλή πηγή κολλαγόνου. Η πρωτεΐνη, ωστόσο, είναι πιο συγκεντρωμένη στον συνδετικό ιστό και τους τένοντες, επομένως βρίσκεται στα πιο ινώδη και λιγότερο εύπεπτα μέρη. Παραλείψτε τα άπαχα κομμάτια και επιλέξτε παϊδάκια και όλα τα παρόμοια λιπαρά.
Ασπράδι αβγού
Αν και δεν είναι άμεσα πηγή κολλαγόνου, το αβγό, ειδικά το ασπράδι, είναι πλούσιο σε προλίνη και γλυκίνη, απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό. Ετοιμάστε μια ομελέτα με ασπράδι αβγού, όπως κάνουν οι αθλητές όταν αναζητούν μια επιπλέον δόση πρωτεΐνης με λιγότερες θερμίδες.
Γαρίδες
Ψητές γαρίδες που θα καταναλώσετε ολόκληρες, συμπεριλαμβανομένου του κελύφους και των ποδιών. Τολ΄μηστε να τις φάτε με αυτό τον τρόπο, απολαμβάνοντας κάθε μέρος (ναι, μασήστε κάθε μπουκιά τουλάχιστον 30 φορές): Το κολλαγόνο βρίσκεται στο κρέας, αλλά κυρίως στα εξωτερικά μέρη.
Στρείδια
Η γοητεία τους ξεπερνά το γεγονός ότι θεωρούνται αφροδισιακά. Τα στρείδια περιέχουν τεράστια ποσότητα ψευδαργύρου και χαλκού, καθώς και τα αμινοξέα προλίνη και λυκίνη, πρόδρομες ουσίες του κολλαγόνου.
Κόκκινες πιπεριές
Όχι, δυστυχώς οι πιπεριές δεν περιέχουν κολλαγόνο. Είναι όμως μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (περιέχει περισσότερη από τα εσπεριδοειδή), απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Συνοδέψτε τις κόκκινες πιπεριές με ένα πιάτο με κρέας ή ψάρι και θα τονώσετε την παραγωγή πρωτεΐνης στο μέγιστο.
Σκόρδο
Το λατρεύετε ή το μισείτε, αλλά το σκόρδο είναι χωρίς αμφιβολία το βασικό συστατικό της νοτιοευρωπαϊκής κουζίνας. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι η ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.
Περιέχει τον τοπ συνδυασμό βιταμίνης C, ψευδαργύρου και χαλκού. Χρησιμοποιήστε το όπως θέλετε κα το δέρμα σας θα λάμπει όσο ποτέ άλλοτε.