Ανάμεσα στις καλύτερες πρωτεΐνες βάζει το Χάρβαρντ μια τροφή που είναι από τις πιο ωφέλιμες για τον οργανισμό. Σημαντικό πλεονέκτημα αφού επιτρέπει σε αυτό το ψευδοδημητριακό να δίνει μια ωραία αίσθηση κορεσμού, να διατηρεί (και να ενισχύει) τη μυϊκή και οστική μάζα, αλλά και να λειτουργεί για την επιδιόρθωση των κυττάρων και τη βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, για το λόγο αυτό, περιλαμβάνει την κινόα στη λίστα με τις πιο πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, τονίζοντας ότι είναι μια “πλήρης” πρωτεΐνη, δηλ. ότι περιέχει επαρκή αναλογία από τα εννέα αμινοξέα απαραίτητα για την ανθρώπινη διατροφή.

“Ένα φλιτζάνι κινόα παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Προσφέρει επίσης μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό, άριστα για την υγεία“, υπογραμμίζει η μελέτη που πραγματοποίησε ο Αμερικανός ακαδημαϊκός.

Μία από τις καλύτερες πρωτεΐνες είναι η κινόα

Πολλοί ειδικοί στη μακροζωία συχνά επαινούν την κινόα. Ο Δρ Vicente Mera, ειδικός στην αντιγηραντική ιατρική, επιμένει ότι η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πηγή βιταμινών Β.

Στις καλύτερες πρωτεΐνες ανήκει η κινόα που τρώγεται σε σαλάτα
Shutterstock

Επιπλέον, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η κινόα ανήκει στην κατηγορία των “ψευδοδημητριακών”. Διαθέτει, ωστόσο, λιγότερους υδατάνθρακες από το ρύζι ή τα ζυμαρικά και μπορεί να συμπεριληφθεί στα γεύματα ως πρωτεΐνη (προσφέροντας και υδατάνθρακες) χωρίς τον κίνδυνο δημιουργίας αιχμής γλυκόζης (όπως γίνεται με τα ζυμαρικά ή το ρύζι).

Οι διατροφολόγοι συστήνουν να έχουμε πάντα μαγειρεμένη κινόα στο σπίτι για να τη συμπεριλαμβάνουμε εύκολα στα βραδινά μας γεύματα, για παράδειγμα, με τη μορφή σαλάτας. Η βασική συμβουλή μαγειρέματος είναι η εξής:

Μούλιασε την κινόα για 15 λεπτά και ξέπλυνε καλά πριν το μαγείρεμα, γιατί διαφορετικά θα έχει πικρή γεύση. Βράσε την και άφησέ την να κρυώσει προτού την χρησιμοποιήσεις στα πιάτα σου.

Στις καλύτερες πρωτεΐνες ανήκει η κινόα
Shutterstock

Ιδέες γευμάτων με βάση την κινόα

Η κινόα μπορεί να μαγειρευτεί άπειρους τρόπους. Δες μερικές από τις προτάσεις για να την εντάξεις στη διατροφή σου.

  • Σε ριζότο, σοτάροντας με λάδι, κρεμμύδι και κολοκυθάκια
  • Ως σαλάτα με λάχανο, βινεγκρέτ τρούφας και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Ή με εσπεριδοειδή και αβοκάντο.
  • Σε σούπες και μαγειρευτά.
  • Ως συνοδευτικό με κρέας ή ψάρι.