Μπορεί το φαγητό να σου αλλάξει την διάθεση; Μάθε όλη την αλήθεια για τα αγαπημένα σου τρόφιμα!

Τι έδειξαν οι έρευνες;

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Μπορεί το φαγητό να σου αλλάξει την διάθεση; Μάθε όλη την αλήθεια για τα αγαπημένα σου τρόφιμα!

Μάθε όλη την αλήθεια για τα αγαπημένα σου τρόφιμα και την διατροφή σου! Ξέρουμε πως το φαγητό σχετίζεται άμεσα με την υγεία μας, ωστόσο μπορεί να σου αλλάξει και την διάθεση;

Στις μεσαιωνικές εποχές οι άνθρωποι πίστευαν ότι η διάθεσή τους, επηρεαζόταν πολύ από τα φαγητά που έτρωγαν, δηλαδή εάν ήθελαν ερωτική διέγερση θα επέλεγαν αυγά, κρέας, ή ρόδια. Αισθανόντουσαν πιο δυστυχισμένοι, τότε θα έτρωγαν κυδώνια. Πόσο ισχύει αυτό όμως και στις μέρες μας;

Η έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα με επικεφαλή την Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια σε μελέτες υγείας και ευεξίας στο Binghamton της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες (κάτω των 30 ετών) που κατανάλωναν fast food περισσότερες από τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό ψυχικής δυσφορίας. Αυτό γιατί το fast food είναι συνήθως υψηλό σε κορεσμένα, και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη απόκριση χαμηλού βαθμού στο σώμα, η οποία, με τη σειρά της, συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη.

Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερο φρούτων μείωσε το άγχος και την κατάθλιψή τους. Τα φρούτα είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Αποτέλεσμα της έρευνας λοιπόν, εκτός του ότι όντως το φαγητό μας συνδέεται με την ψυχολογία μας, είναι πως η πιο κατάλληλη διατροφή είναι η μεσογειακή. "Έχει όλα τα συστατικά που είναι σημαντικά για την υγιή δομή του εγκεφάλου".

Αν επίσης αναρωτιέστε τι πρέπει να φάτε για να παραμείνετε υγιείς δείτε ποια είναι αυτά που πρέπει να εντάξετε άμεσα στο τραπέζι σας.

Αντιμετωπίζετε κατάθλιψη; Σβήστε τη εύκολα με αυτές τις τροφές!

Αντιμετωπίζετε κατάθλιψη; Σβήστε τη εύκολα με αυτές τις τροφές, ώστε να δείτε πραγματικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας γρήγορα!

Τα συστατικά των τροφών μας, μας επηρεάζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να τσεκάρετε τι τρώτε και να προσθέσετε μερικά τρόφιμα από τα παρακάτω στην λίστα σας!

Κέτσαπ: Η ντομάτα ως κέτσαπ είναι ένα προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι περιέχει τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης ανά κουταλιά, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για όσους πάσχουν από κατάθλιψη.

Λευκό ψωμί: Φτιάχνεται από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιείται απότομα η παραγωγή ινσουλίνης στο αίμα. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει θεωρηθεί ότι επιδεινώνει την κατάθλιψη.

Οι 4+1 συμπεριφορές που "κρύβουν" κατάθλιψη!

Dressing: Καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν ζάχαρη και ασπαρτάμη, ένα τεχνητό γλυκαντικό που έχει συνδεθεί με την επιδείνωση της κατάθλιψης.

Αναψυκτικά/αναψυκτικά διαίτης: Δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά αλλά τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που ευθύνονται για την επιδείνωση της κατάθλιψης. Αντί να πιείτε ένα αναψυκτικό, προτιμήστε ανθρακούχο νερό με δυο φέτες λεμόνι.

Αλκοόλ: Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου αλλά και την ψυχολογία σε περίπτωση που καταναλώνεται χωρίς μέτρο. Συνήθως όσοι πάσχουν από κατάθλιψη θεωρούν ότι ένα ποτό μπορεί να βελτιώσει τη κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.

Ντόνατς/γλάσο: Μπορεί να είναι γευστικά, όμως περιέχουν τρανς λιπαρά, αρκετή ποσότητα ζάχαρης και λευκό αλεύρι, συστατικά που προκαλούν στον οργανισμό βιολογικές αντιδράσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία.

Χυμός φρούτων: Και όμως ο χυμός ανεβάζει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα και δίνει ενέργεια που όμως δεν κρατάει πολύ. Εκτός από τις φυτικές ίνες που περιέχουν οι χυμοί, ουσιαστικά είναι νερό με ζάχαρη που αντί να σας ξεδιψάσουν θα σας αφήσουν ένα έντονο αίσθημα πείνας και δίψας, που θα σας δημιουργήσει εναλλαγές στην ψυχολογία.

Ενεργειακά ποτά: Προκαλούν έντονο καρδιακό ρυθμό, διαταράσσουν τον ύπνο λόγω της καφεΐνης και της ζάχαρης, ενώ ο συνδυασμός αυτός θεωρείται δηλητήριο για όσους παλεύουν με την κατάθλιψη.

Καφές: Καθώς η καφεΐνη επηρεάζει την ποιότητα της ψυχολογικής διάθεσης, επιλέξτε ντεκαφεϊνέ ή κάποιο τσάι από βότανα που ηρεμούν το νευρικό σύστημα ενώ βελτιώνουν τον ύπνο και τη διάθεσή σας.

ΠΗΓΗ: TV24