Πως μπορεί να επηρεάσει ο ερχομός ενός παιδιού μια σχέση ή έναν γάμο όταν αλλάζουν οι ισορροπίες;

Δες τι συμβουλεύει ο ειδικός

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Σίγουρα όταν προστίθεται ένα νέος μέλος σε μια οικογένεια η χαρά και η ευτυχία κατακλύζουν το ζευγάρι. Παρόλα αυτά με το πέρασμα του χρόνου και όταν οι ισορροπίες αλλάζουν με την μητέρα να δίνει περισσότερη σημασία στο νεογέννητο αυτό μπορεί να δημιουργήσει επιμέρους προβλήματα στη σχέση με αποτέλεσμα ο άνδρας να αισθάνεται παραμελημένος και να ζηλεύει.

Για όλα αυτά που μπορεί να προκύψουν με τη γέννηση ενός παιδιού απαντά ο ειδικός λύνοντας όλες τις απορίες που μπορεί να έχουμε. Συγκεκριμένα, ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, MSc, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης εξηγεί στο youweekly.gr περισσότερα. (δες και τη είναι η αγχώδης διαταραχή, ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται)

Δες πως να αντιμετωπίσεις την κατάσταση & ακολούθησε τις συμβουλές τους ειδικού

Όταν προστίθεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια, αλλάζουν σημαντικά οι ισορροπίες. Πριν έρθει το μωρό, οι δύο σύζυγοι προσφέρουν απλόχερα τα συναισθήματά τους ο ένας στον άλλο και συνήθως νιώθουν καλυμμένοι, άρα και ευτυχισμένοι. Με τη γέννησή του όμως το παιδί χρειάζεται και παίρνει από τη μητέρα του μεγάλο κομμάτι από τη φροντίδα και τα συναισθήματά της.

couple_relationship
Unsplash

Έτσι, οι πολλές συναισθηματικές απαιτήσεις με τις οποίες φορτώνεται η μητέρα, έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται ακόμη περισσότερη αγάπη και συμπαράσταση από τον σύζυγό της. Όμως η ίδια δεν του την ανταποδίδει, επειδή τη δίνει πρωτίστως στο παιδί. Ως συνέπεια προκύπτει ο άντρας να μην παίρνει το ενδιαφέρον και τη φροντίδα που είχε δεδομένη και συνηθίσει έως τότε.

Στην περίπτωση που ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει και να εξηγήσει μέσα του αυτό το μικρότερο συναισθηματικό ενδιαφέρον, αρχίζει να νιώθει αδικημένος, στερημένος και να ζηλεύει. Αισθάνεται ότι κάποιος άλλος είναι σε προτεραιότητα και η όμορφη σχέση που είχε δεν υπάρχει πια. Αυτές οι αλλαγές στα συναισθήματα μπορεί να γίνουν τόσο έντονες, που η σχέση ταράσσεται και μπορεί να προκύψει απομάκρυνση και αποξένωση μέσα στο ζευγάρι.

Εάν βιώνεις κάτι ανάλογο προσπάθησε να καταλάβεις τον σύζυγό σου, πλησίασέ τον, μιλήστε και εμπιστευτείτε μεταξύ σας τις σκέψεις και αυτά που νιώθετε χωρίς να κατηγορήσετε ο ένας τον άλλον. Έτσι θα έρθετε πιο κοντά συναισθηματικά και ως ζευγάρι θα βρείτε νέους τρόπους προσαρμογής και ενδυνάμωσης της σχέσης σας.