Εθισμός στα social media: Ποιά είναι τα συμπτώματα & πως αντιμετωπίζεται;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Είσαι «κολλημένη» με το Facebook ή το Instagram; Ανησυχείς, καθώς κάθε μέρα αφιερώνεις ολοένα και περισσότερες ώρες στα social media και φοβάσαι ότι έχεις ξεπεράσει τα όρια παραμελώντας τους δικούς σου ανθρώπους;

Εάν αυτές οι ανησυχίες σε απασχολούν τότε δες τι λέει γι' αυτό ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα για το εθισμό στα social media.(δες και για την αγχώδης διαταραχή, τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται;)

Μάθε περισσότερα για τον «εθισμό» στα social media & τι λέει ο ειδικός

Eίναι αλήθεια ότι στην εποχή μας ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων χρησιμοποιεί το Facebook, το Instagram ή το TikTok. Σε πολλές περιπτώσεις οι ώρες που αφιερώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στα social media φαίνεται ότι είναι υπερβολικές. Μάλιστα, η ενασχόληση και ο εθισμός, ως έννοιες και καταστάσεις, καταλήγουν να είναι τόσο κοντά η μία με την άλλη και τα όρια είναι πια δυσδιάκριτα.

socialmedia_addict
Unsplash

Τα παιχνίδια, οι συνομιλίες, τα σχόλια, οι αναρτήσεις μπορούν να καταναλώσουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς σου. Απορείς και αναρωτιέσαι γιατί απέκτησες αυτή τη συνήθεια. Νιώθεις αμηχανία για το πώς πρέπει να χειριστείς αυτή την κατάσταση και να αντιδράσεις. Στενοχωριέσαι ενώ παράλληλα θυμώνεις που συνεχίζεις αυτή την υπερβολή.

Οι πιθανοί λόγοι που το κάνεις αυτό είναι πολλοί. Μπορεί να βλέπεις τα social media σαν έναν τρόπο να ξεφεύγεις από τα καθημερινά της προβλήματα. Ίσως να παίρνεις ευχαρίστηση από αυτό ή να σε βοηθά να χαλαρώσεις. Ίσως έχεις «απομακρυνθεί» από τις σχέσεις σου, και βρίσκεις εκεί «καταφύγιο». Άραγε, εσύ έχεις καταλάβει ποιος από τους παραπάνω λόγους ισχύει; Προσπάθησε να «ξεκολλήσεις» από αυτή τη συνήθεια. Φρόντισε να αισθάνεσαι ότι εσύ είσαι ενδιαφέρων, ότι είναι πιο ευχάριστο να περνάς χρόνο μαζί με τους αγαπημένους ανθρώπους παρά στα social media.