Υποφέρεις από αγοραφοβία; Δες γιατί συμβαίνει αυτό & πώς αντιμετωπίζεται!

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η αγοραφοβία αποτελεί μια μορφή αγχώδους διαταραχής. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το άγχος του ατόμου να βρεθεί σε χώρους και καταστάσεις από τις οποίες θεωρεί ότι δεν υπάρχει τρόπος ή τρόποι έγκαιρης διαφυγής. Μάλιστα, τα αγοραφοβικά άτομα συνήθως δεν αποφεύγουν μόνο την πολυκοσμία αλλά και κλειστούς χώρους.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα για την αγοραφοβία μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση..(δες και για την αγχώδης διαταραχή, τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται;)

Μάθε περισσότερα για την αγοραφοβία & τι λέει ο ειδικός

Η αγοραφοβία είναι μια φοβία που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους στις μέρες μας.. Άνθρωποι με αγοραφοβία έχουν άγχος να βρίσκονται σε μέρη ή καταστάσεις στις οποίες δεν θα υπάρχει δυνατότητα διαφυγής ή βοήθειας σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι.

γυναίκα αγχωμένη πάνω στο κρεβάτι
Unsplash

Έτσι οι μετακινήσεις και τα ταξίδια αποφεύγονται με συνέπεια όλη η ζωή να φαίνεται «περιορισμένη». Συχνά σε αυτές τις καταστάσεις το άτομο έχει βιώσει κάποιο άσχημο, τραυματικό γεγονός στο παρελθόν (όπου ένιωσε ότι η υγεία του απειλείται) το οποίο του έχει προκαλέσει έντονο άγχος.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Ναι, όμως αυτό ξεκινά από το ίδιο το άτομο. Έτσι, η «θεραπεία» περιλαμβάνει το να αρχίσεις να πηγαίνεις σε μέρη που αποφεύγεις ώστε να αρχίσεις να «ξεγράφεις» από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις και τους φόβους ότι κάτι κακό θα σου συμβεί μακριά από την «ασφάλεια» του σπιτιού σου. Αν μόνη της δεν μπορείς να ξεπεράσεις τη συγκεκριμένη δυσκολία τότε μπορείς να απευθυνθείς και να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο.