Κατάθλιψη: Είναι τελικά κληρονομική & πόση σημασία έχουν τα γονίδια στην εμφάνισή της;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Τα αίτια της κατάθλιψης είναι πολλά, ενώ υπάρχουν και πολλές έρευνες και μελέτες που τονίζουν τη σημασία των γονιδίων για την εμφάνισής της επισημαίνοντας τις αυξημένες πιθανότητες να εκδηλωθεί σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την ανηδονία, τι είναι & τι μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς ξανά ευχαρίστηση με τη ζωή σου)

Κατάθλιψη: Είναι τελικά κληρονομική; Τι ρόλο παίζουν τα γονίδια; Ο ειδικός μας εξηγεί

Στις ημέρες μας όλο και περισσότερες έρευνες πραγματοποιούνται για να διερευνήσουν αν τελικά η κατάθλιψη είναι κληρονομική ή όχι. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι όταν ένα συγγενικό μας πρόσωπο εμφανίσει την ψυχολογική αυτή διαταραχή, τότε οι πιθανότητες και εμείς οι ίδιοι να την εμφανίσουμε είναι αυξημένες, δεν αρκεί μόνο αυτό.

γυναίκα με κατάθλιψη πάνω στο κρεβάτι
Unsplash

Πράγματι, η κατάθλιψη έρχεται σαν ένα αποτέλεσμα, σαν ένα σύμπτωμα στην ουσία, επειδή εμείς δεν φροντίζουμε σωστά τη ζωή μας. Συγκεκριμένα, η κατάθλιψη έρχεται όταν σταματάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, παύουμε να έχουμε ευχάριστες δραστηριότητες μέσα στην καθημερινότητα, αφήνουμε να μας στενοχωρήσουν γεγονότα και δεν τα διαχειριζόμαστε σωστά.

Επίσης, είναι πολύ απαισιόδοξο να πούμε ότι η κατάθλιψη έρχεται από τα γονίδια και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Και αυτό γιατί η κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί, καθώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι να δημιουργήσουμε στη ζωή μας όλες εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες που θα την εμποδίσουν να εμφανιστεί! Και όλα αυτά μέσα από μια αισιόδοξη στάση ζωής που θα μας ακολουθεί στην καθημερινότητά μας.