Mοναξιά: Πόσο μπορεί να επηρεάσει την σωματική & ψυχική σου υγεία; Τι λένε οι ειδικοί;

Η αίσθηση της απομόνωσης ενισχύει την κατάθλιψη & το άγχος

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Tόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί από τη μοναξιά με διάφορους τρόπους. Δεν είναι τυχαίο που συχνά άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι τείνουν να αμελούν τη φροντίδα του εαυτού τους προκαλώντας έτσι αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως: υπέρταση, καρδιακές παθήσεις ή ακόμη και παχυσαρκία.

Ωστόσο, η πιο σημαντική επίδραση της μοναξιάς, εκτός από εκείνη στη σωματική υγεία είναι και στην ψυχική. Και αυτό γιατί η αίσθηση απομόνωσης, που τη συνοδεύει, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος, αυξημένο στρες ή ακόμη και πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές. (δες και για τη θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς και τους λόγους που τη χρειάζεσαι καθημερινά)

Mοναξιά: Πόσο μπορεί να επηρεάσει την σωματική & ψυχική σου υγεία; Τι λένε οι ειδικοί;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία καθώς η αίσθηση απομόνωσης ενδέχεται να προκαλέσει ή να ενισχύσει την κατάθλιψη και το άγχος. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι που κατακλύζονται από αυτό το συναίσθημα είναι πιο ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές και είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν προβλήματα συναισθηματικής φύσης.

γυναίκα αισθάνεται μόνη
Unsplash

Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στη σωματική υγεία είναι επίσης σημαντικές. Οι άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι έχουν σημαντικά μειωμένη δραστηριότητα και συνήθως καταφεύγουν σε ανεπιθύμητες διατροφικές συνήθειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα υγείας. Ακόμη, οι επιπτώσεις της ενδέχεται να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπισή της. Αυτή θα ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή σε κοινότητες και κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς και την αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης εάν απαιτείται. Σημείωσε ότι η επαφή με ειδικούς ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μοναξιάς προκειμένου να ανακτήσεις την ισορροπία και την αρμονία στη ζωή σου.

Σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο είναι να αντιληφθείς ότι η μοναξιά είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα αλλά όταν γίνεται χρόνιο επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά σου. Γι' αυτό και η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της προστατεύοντας έτσι την σωματική και ψυχική σου υγεία.