Μήπως τελικά έχεις το σύνδρομο του «καλού κοριτσιού» και δεν το ξέρεις; Έτσι θα το καταλάβεις!

Δες τα σημάδια για να το αναγνωρίσεις

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το σύνδρομο του «καλού κοριτσιού» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πρότυπο συμπεριφοράς που πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν για να είναι φιλικές, εξυπηρετικές, συνεργάσιμες, και να αποφεύγουν τη δημιουργία δυσαρέσκειας ή συγκρούσεων

Ωστόσο αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό συμβιβασμό, έλλειψη αυτοπεποίθησης και ανασφάλειας. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν αν έχεις το σύνδρομο του καλού κοριτσιού, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να το αναγνωρίσεις. (δες και για τη μοναξιά & πόσο μπορεί να επηρεάσει την σωματική & ψυχική σου υγεία)

Μήπως τελικά έχεις το σύνδρομο του καλού κοριτσιού και δεν το ξέρεις; Έτσι θα το καταλάβεις!

Πρώτα απ' όλα, δίνεις προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου, ενώ σου φαίνεται δύσκολο να πεις "όχι" ή να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου; Ακόμη, ενδεχομένως να προσπαθείς συνεχώς να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες των άλλων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υποβάθμιση των δικών σου αναγκών.

κορίτσι κάθεται και ατενίζει μια λίμνη
Unsplash

Επίσης, είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις άγχος ή φόβο για την απόρριψη ή την αποδοκιμασία. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο επιδίδεσαι σε αυτοκριτική, ενώ συνέχεια προσπαθείς να επιβεβαιώσεις την αξία σου μέσα από την έγκριση των άλλων. Τέλος, μια άλλη ένδειξη είναι ότι αποφεύγεις τις συγκρούσεις και τις δυναμικές συζητήσεις, προκειμένου να διατηρήσεις την ειρήνη και την αρμονία με τους άλλους.

Αν αναγνωρίζεις κάποια από αυτά τα σημάδια, τότε ίσως να είσαι πιθανόν να υποφέρεις από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού. Για να το αντιμετωπίσεις, είναι σημαντικό να αναπτύξεις την αυτοεκτίμησή σου και να μάθεις να θέτεις όρια στις σχέσεις σου. Ανακάλυψε τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα και μάθε να εκφράζεις ανοιχτά τις ανάγκες και τις απόψεις σου.

Το σημαντικότερο είναι να θυμάσαι πως η αυθεντικότητα και η αυτογνωσία είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη και αρμονική ζωή.