Θησαυρισμός: Συσσωρεύεις τα πάντα και δεν πετάς ποτέ τίποτα; Δες τι λέει γι'αυτό ο ψυχολόγος

Ο ειδικός του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Shutterstock
Shutterstock

Αγοράζεις συνεχώς πράγματα που δεν χρησιμοποιείς και συνεχώς τα συσσωρεύεις με αποτέλεσμα το σπίτι σου να είναι σαν αποθήκη; Εάν κάτι από αυτά σου φαίνεται γνώριμο τότε ενδεχομένως να πάσχεις από το σύνδρομο αποθησαύρισης (Hoarding Disorder) ή αλλιώς σύνδρομο Διογένη.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο από το οποίο όσοι πάσχουν έχουν την τάση να συγκεντρώνουν αντικείμενα σε υπερβολικό βαθμό -χωρίς κάποια συναισθηματική ή πρακτική αξία- ενώ ακόμη αδυνατούν να πετάξουν όσα δεν τους χρειάζονται. Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την «Κοινωνική» φοβία, τι είναι & πώς μπορείς να τη διαχειριστείς)

Θησαυρισμός: Συσσωρεύεις τα πάντα και δεν πετάς ποτέ τίποτα; Δες τι λέει γι'αυτό ο ψυχολόγος

Ο «θησαυρισμός» είναι μια πάθηση από την οποία ταλαιπωρούνται αρκετές γυναίκες και άνδρες. Κατά τη διαταραχή αυτή το άτομο κυριαρχείται από μια έντονη επιθυμία και παρόρμηση να αγοράζει πράγματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μπορεί να ελέγξει και να σταματήσει τη συνήθεια αυτή, για την οποία πολλές φορές συνειδητοποιεί ότι δεν είναι φυσιολογική.

γυναίκα κρατά πολλά jeans στα χέρια της
Unsplash

Συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο, συνεχίζουν να αγοράζουν έναν τεράστιο όγκο πραγμάτων που δεν μπορούν να αποθηκεύσουν στο σπίτι τους, το οποίο καταλήγει να «ξεχειλίζει». Έτσι, τα υπνοδωμάτια, η κουζίνα, το σαλόνι, το μπάνιο μετατρέπονται σε αποθήκες. Επίσης, τα άτομα αυτά αδυνατούν να απαλλαγούν και να πετάξουν τα αντικείμενα τα οποία παραδόξως δεν χρησιμοποιούν και δεν χρειάζονται.

Τέλος, ένα ακόμη άσχημο γεγονός είναι ότι δεν καταφέρνουν να κρατήσουν την καθαριότητα του σπιτιού τους καθώς υπάρχει συσσώρευση αντικειμένων. Σημείωσε ότι ο θησαυρισμός πολλές φορές συνυπάρχει με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Εάν λοιπόν αναγνωρίζεις κάποια από τα παραπάνω στον εαυτό σου καλό είναι να απευθυνθείς στον ψυχολόγο.