«Κοινωνική» φοβία: Τι είναι & πώς μπορείς να τη διαχειριστείς;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Αισθάνεσαι άγχος ακόμη και όταν εργάζεσαι με συμπτώματα το έντονο τρέμουλο και τη δύσπνοια; Αυτό σου δυσκολεύει τη ζωή και δεν μπορείς να το ελέγξεις με τίποτα; Μην ανησυχείς, δεν είναι η μόνο ή μόνος καθώς αυτό συμβαίνει σε αρκετούς αλλά είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την ανηδονία, τι είναι & τι μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς ξανά ευχαρίστηση με τη ζωή σου)

«Κοινωνική» φοβία: Τι είναι & πώς μπορείς να τη διαχειριστείς;

Στα προβλήματα που έχουν σχέση με το άγχος υπάρχει μια κατηγορία γνωστή ως «κοινωνικό άγχος ή κοινωνική φοβία». Το άτομο με κοινωνική φοβία εμφανίζει συμπτώματα, όπως εφίδρωση, τρέμουλο, αμηχανία, δύσπνοια, που εμφανίζονται όταν βρίσκεται συνήθως σε παρέα με άλλους ανθρώπους.

άτομα σε μια παρέα συζητούν
Unsplash

Οι αρνητικές και καταστροφικές σκέψεις που επικρατούν όταν κανείς αισθάνεται έτσι είναι «πώς θα με δουν οι άλλοι, τι θα σκεφτούν για μένα, αν θα με κρίνουν» κτλ. Εάν αυτό σου είναι γνώριμο ενδεχομένως να υποφέρεις από αυτή τη μορφή άγχους. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι μειονεκτικά. Και αυτό γιατί είναι μια φοβία που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το κοινωνικό άγχος, όπως και οι περισσότερες αγχώδεις διαταραχές, είναι αναστρέψιμες καταστάσεις και μπορούν να θεραπευτούν.

Το «κλειδί» στη συγκεκριμένη δυσκολία είναι αρχικά να εντοπίσεις τις αγχωτικές σκέψεις που κάνεις. Στη συνέχεια μπορείς να τις «αποδυναμώσεις», βάζοντας τη λογική σου μπροστά. Ξεκίνα λοιπόν λέγοντας π.χ. «πόσο αλήθεια είναι αυτό που φοβάμαι, εγώ δημιουργώ αυτό που φοβάμαι, η φοβία μου είναι παράλογη». Αυτό είναι μια καλή αρχή για να αντιμετωπίσεις τη συγκεκριμένη φοβία. Εάν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρεις μπορείς να απευθυνθείς και σε έναν ειδικό ψυχολόγο που θα σε κατευθύνει κατάλληλα.