Αποφεύγεις το ρίσκο με αποτέλεσμα να λειτουργείς παθητικά σε όλα; Δες τι λέει γι' αυτό ο ειδικός

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Φοβάσαι να ρισκάρεις επειδή νομίζεις ότι θα αποτύχεις; Σε τρομάζει και η ιδέα μόνο ότι εάν τελικά δεν τα καταφέρεις όλοι θα θεωρήσουν ότι δεν είσαι ικανή; Μην ανησυχείς, δεν είσαι εξαίρεση! Γιατί αυτό συμβαίνει στους περισσότερους με αποτέλεσμα να είναι πιο παθητικοί και λιγότεροι διεκδικητικοί σε όλα όσα τους αφορούν επαγγελματικά ή προσωπικά.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος αναλύει το θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση..(δες και για την αγχώδης διαταραχή, τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται;)

Γιατί αποφεύγεις το ρίσκο και λειτουργείς παθητικά! Ο ειδικός μας εξηγεί

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν την ίδια δυσκολία. Αποφεύγουν δηλαδή να προσπαθήσουν, να ρισκάρουν καθώς σκέφτονται ότι στο τέλος δε θα τα καταφέρουν. Έτσι μένουν άπραγοι, απλοί παρατηρητές και όχι πρωταγωνιστές της ίδιας τους της ζωής.

γυναίκα προβληματισμένη
Unsplash

Το ότι έχεις συνειδητοποιήσει το ζήτημα αυτό είναι ωφέλιμο από την άποψη ότι δεν έχεις συμβιβαστεί με αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτή θα είναι και η κινητήριος δύναμη για να αρχίσεις να προσπαθείς να το αλλάζεις. Όσον αφορά για ποιο λόγο συμβαίνει, τα αίτια μπορεί να είναι πολλά. Συνήθως πίσω από αυτό το φόβο υπάρχουν σκέψεις όπως «αν αποτύχω, οι άλλοι θα με δουν υποτιμητικά, θα με λυπηθούν, θα με κρίνουν, δε θα με θεωρούν ικανή ή ικανό» ή ακόμη πιο αρνητικοί συλλογισμοί που αφορούν στον ίδιο τον εαυτό σου «αν αποτύχω θα απογοητευτώ, θα θυμώσω με τον εαυτό μου, θα νιώσω άχρηστη/ος».

Παρόλα αυτά, με το να αποφεύγεις να διεκδικήσεις στη ζωή κρατάς το φόβο σου για την αποτυχία ζωντανό και τον δυναμώνεις. Ξεκίνησε λοιπόν να βάζεις μικρούς στόχους στην καθημερινότητα και προσπάθησε να δεχτείς τις όποιες ενδεχόμενες αποτυχίες. Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσει το μυαλό σου να «ξεγράφει» τα λανθασμένα δεδομένα που έχει περί αποτυχίας. Σε κάθε περίπτωση μην παραιτείσαι και μην ξεχνάς τη φράση που λέει «αποτυχία δεν είναι να μην πετυχαίνεις σε κάποια πράγματα αλλά να σταματήσεις να προσπαθείς!»