Τρίζεις τα δόντια σου στον ύπνο; Γιατί συμβαίνει αυτό & πώς μπορείς να το σταματήσεις;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το έντονο τρίξιμο στα δόντια κατά τη διάρκεια του ύπνου, που μπορεί να έχει οργανικά ή ψυχολογικά αίτια, ενδέχεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα: από την καταστροφή των δοντιών μέχρι πονοκεφάλους ή και αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται πανικός γιατί υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση..(δες και για την ανηδονία, τι είναι & τι μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς ξανά ευχαρίστηση με τη ζωή σου)

Τρίξιμο δοντιών στον ύπνο. Ποια είναι οι αιτίες του & πώς μπορείς να το σταματήσεις;

Το σφίξιμο των δοντιών, που περιγράφεται από τον όρο «βρυγμός ή βρουξισμός», είναι μια κατάσταση που γίνεται ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια του ύπνου και εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

γυναίκα κάνει προβληματικό ύπνο
Unsplash

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτό γίνεται από μια ακούσια κίνηση της κάτω γνάθου που προκαλεί την επαφή και την πίεση των δοντιών με την άνω γνάθο, ενώ πολλές φορές συνυπάρχει και η τριβή των δοντιών. Το άτομο που υποφέρει από βρυγμό δεν μπορεί να θυμηθεί ή να καταλάβει ότι αυτό το κάνει όταν κοιμάται. Συχνά ξυπνάει νιώθοντας ενόχληση, πόνο στα δόντια, τα ούλα και τη γνάθο και αναρωτιέται τι μπορεί να συμβαίνει. Η κατάσταση αυτή συνήθως εμφανίζεται αν ένας άνθρωπος βιώνει ένταση και στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούμε να πούμε ότι γίνεται ακούσια από τον οργανισμό μας ως ένας τρόπος εκτόνωσης και αποβολής του στρες. Όμως πρόκειται για μια επικίνδυνη περίπτωση για την υγεία μας όταν αυτό δεν σταματάει και είναι συχνό. Πολλοί άνθρωποι με βρυγμό εμφανίζουν και άλλες παρόμοιες συνήθειες, όπως το να δαγκώνουν μολύβια ή άλλα αντικείμενα ή ακόμη να τρώνε τα νύχια τους.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εφόσον η αιτιολογία του προβλήματός σου είναι ψυχολογική είναι σημαντικό να εντοπίσεις τι ακριβώς σε έχει αγχώσει ή στεναχωρήσει. Προφανώς επειδή δεν το έχεις αναγνωρίσει ο εαυτός σου το «εκτονώνει» μέσα από αυτό το σύμπτωμα στα δόντια. Σε περίπτωση που μόνη σου δεν μπορείς να το διαχειριστείς είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε ψυχολόγο.