Σας διαλύονται τα κεφτεδάκια; Το μυστικό με τη σόδα και το ψωμί που θα τα κάνει τέλεια

Η συνταγή που θα σας "ξετρελάνει"

Τα κεφτεδάκια είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και εύκολα μας φαγητά, αλλά ταυτόχρονα και ένα από τα πιο δύσκολα στο να πετύχει κανείς τη σωστή υφή και να μην διαλυθούν στο τηγάνισμα. Το μυστικό βρίσκεται στο κιμά, τη μαγειρική σόδα και το ψωμί.

Οι περισσότερες παραδοσιακές μαγείρισσες έχουν τα δικά τους μυστικά για να τον πετύχουν όπως ακριβώς πρέπει: τραγανό στην κρούστα, ζουμερό στο εσωτερικό.

Expand player

Όλα τα μυστικά για τέλεια κεφτεδάκια με σόδα

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 αυγό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Τα ανακατεύετε όλα αυτά σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθετε, τα περνάτε από το αλεύρι και ύστερα τα τηγανίζετε. Πάμε τώρα να δούμε τα επιμέρους. Δηλαδή τις λεπτομέρειες στο ζύμωμα και το τηγάνισμα που θα κάνουν τη διαφορά.
  • Ζυμώστε αρκετά. Όσο περισσότερο, τόσο πιο αφράτα. Ο ιδανικός χρόνος είναι 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας σόδα-αναψυκτικό. Χάρη στο ανθρακικό που περιέχει, μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και αφρατεύει το μείγμα.
  • Μουσκέψτε το ψωμί. Έτσι η υγρασία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα και δεν χάνεται στο τηγάνισμα.
  • Ραντίστε με νερό. Την ώρα που το ζυμώνετε ρίξτε μερικές σταγόνες νερό για πιο μαλακό αποτέλεσμα.
  • Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι αρκετά νωπό ώστε να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, αλλά να μπορεί να σχηματιστεί σε μπαλάκια.
  • Αφού ζυμώσετε αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Έτσι τα αρώματα θα ενσωματωθούν καλύτερα στη γεύση του.

Πηγή: athensmagazine.gr

Ωστόσο, αν φτιάξετε ψάρια υπάρχει το μυστικό με τη μαγειρική σόδα για να μην μυρίζουν τα χέρια σας.

Συνταγή για κουραμπιέδες: Το μυστικό με την μαγειρική σόδα που θα τους "απογειώσει"

Θέλετε να φτιάξετε την πιο τέλεια συνταγή για κουραμπιέδες; Αυτή με την μαγειρική σόδα να είναι το... μυστικό συστατικό που θα απογειώσει την γεύση τους θα την λατρέψετε.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι κοντά και γιορτές χωρίς τα παραδοσιακά γλυκά δεν γίνονται! Έτσι, σας δίνουμε μια υπέροχη συνταγή.

Φτιάξτε και τα πιο γευστικά μελομακάρονα από την Βέφα Αλεξιάδου. Το μυστικό τους "κρύβεται" στο πορτοκάλι.

Υλικά:

  • 320 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή 100 γρ. φρέσκο βούτυρο και 220 γρ. μαργαρίνη
  • 330 γρ αμύγδαλα ωμά με το φλούδι χοντροκομμένα
  • 140 γρ ζάχαρη
  • 50 ml κονιάκ
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 370 – 400 γρ αλεύρι μαλακό
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • Την μαγειρική σόδα την βάζουμε μαζί με αμμωνία, ώστε οι κουραμπιέδες να είναι μαλακοί και πιο αφράτοι.

Εκτέλεση:

  • Σ’ ένα μπολάκι βάζω το βούτυρο να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις βράσει το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  • Απλώνω τα αμύγδαλα πάνω στο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς C για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους και να μυρίσουν. Τα βγάζω και τα βάζω σε μια zip σακούλα, τα τεμαχίζω χτυπώντας με τον πλάστη ή στο γουδί. Τα μεγαλύτερα κομμάτια που δεν έχουν τεμαχιστεί τα κόβω με το μαχαίρι.
  • Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ για 5 λεπτά ν’ αφρατέψει.
  • Έπειτα προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και αφού διαλύσω τη σόδα στο κονιάκ το ρίχνω κι αυτό μέσα στο μείγμα.
  • Προσθέτω των κρόκο του αυγού και στη συνέχεια τα αμύγδαλα.
  • Βγάζω τον κάδο από το μίξερ και θ’ αρχίσω να βάζω το αλεύρι ρίχνοντας πρώτα την μισή ποσότητα και ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναμιγνύοντας με το χέρι, προσεκτικά, δοκιμάζοντας μέχρι να μπορεί να πλαστεί ο κουραμπιές. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι αφράτο και βουτυράτο, να πλάθεται εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται.
  • Πλάθω με τα χέρια μπαλίτσες και στην κορυφή με το δάκτυλο δημιουργώ μια εσοχή που βοηθάει να «κάτσει» καλύτερα η άχνη στον κουραμπιέ. Τοποθετώ τους κουραμπιέδες στο ταψί και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 15 - 20 λεπτά. Βγάζω και αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  • Γεμίζω το μισό ενός μικρού μπολ με άχνη ζάχαρη και βάζω τον κάθε κουραμπιέ μέσα γεμίζοντας τον με τα χέρια ζάχαρη. Μετά πάνω από ένα πιάτο τον πασπαλίζω με μια κ.γ. άχνη κοσκινισμένη να τον καλύψει παντού και τον τοποθετώ στην πιατέλα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλους τους κουραμπιέδες.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Σκέτη απόλαυση η πανακότα με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

«Λουκούμι» οι κυπριακές ταχινόπιτες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στην κανέλα