«Λουκούμι» οι κυπριακές ταχινόπιτες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στην κανέλα

Φοβερή συνταγή!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
«Λουκούμι» οι κυπριακές ταχινόπιτες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στην κανέλα

Σου βρήκαμε μία απίστευτη συνταγή γι΄αυτό το Σαββατοκύριακο και δεν είναι άλλη από τις κυπριακές ταχινόπιτες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, οι οποίες είναι σκέτο «λουκούμι». Το μυστικό βέβαια είναι στην κανέλα που δίνει όλα τα αρώματα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για τις κυπριακές ταχινόπιτες με κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 500 γραµ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ.)
  • 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
  • 1/4 - 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. κανέλα (κοφτή)
  • 1/2 κ.γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/2 κ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
  • 320 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου 1½ φλ.)

Για τη γέμιση

  • 400 γραµ. ταχίνι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. κανέλα

ταχινόπιτες Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση:

  • Για την κυπριακή ταχινόπιτα, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό νερό της συνταγής. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
  • Δείτε πως να ενεργοποιείτε σωστά τη μαγιά για τις ζύμες σας εδώ.
  • Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. Η ταχινόπιτα μπορεί να γίνει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και λίγο λίγο το νερό (περίπου 1,5 φλ.).
  • Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη. Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
  • Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 7΄-8΄, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο. Η ζύμη θα φουσκώσει έτσι κι αλλιώς και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος απλά θα πάρει παραπάνω χρόνο.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τις ταχινόπιτες. Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και πλάθουμε σε μακρύ ρολό. Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω. Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα σκεπάζουμε για να µη ξεραθούν. Τα αφήνουμε για 15′ να ξεκουραστούν.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30×12 εκ. Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο.
  • Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το μισό πάνω στο άλλο μισό. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ. Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται. Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες οι ταχινόπιτες όταν ψηθούν.
  • Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά. Τέλος, τυλίγουμε την ταχινόπιτα σε σαλίγκαρο (σαρίκι). Ακουμπάμε την ταχινόπιτα σε αλευρωμένο πάγκο. Τελειώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο µε τον πλάστη στην επιφάνεια, να πλατύνουν (περίπου 15 εκ. διάμετρο).
  • Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη µε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄. Τις ψήνουμε στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 30΄, να ροδίσουν καλά. Αν φτιάξετε μικρές ταχινόπιτες θέλουν ψήσιμο στους 150°C για 15-20′. Μόλις ροδίσουν και μοσχοβολήσουν είναι έτοιμες. Ζεστές είναι το κάτι άλλο, αλλά και κρύες οι ταχινόπιτες είναι το ιδανικό σνακ. Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στη γέμιση με μέλι. Μπορείτε αντί για 8 μεγάλες ταχινόπιτες να κάνετε 16 μίνι ταχινόπιτες.

Πηγή: argiro.gr

Φοβερή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι και αυτό το αλμυρό κέικ. Ρίξτε μια ματιά εδώ.

«Κόλαση» η πίτσα σοκολάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Έτοιμη σε 10 λεπτά

Σκέτη «κόλαση» είναι η νέα συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που βρήκαμε για εσάς και το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να τη δοκιμάσετε τώρα που είστε περισσότερες ώρες στο σπίτι. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη συνταγή, έτοιμη σε 10 λεπτά.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σας προτείναμε οπωσδήποτε να τη φτιάξετε και αυτή όπως και αυτά τα εύκολα ψωμάκια στο τηγάνι!

Πάμε να δούμε τη συνταγή για την πίτσα σοκολάτας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 2 φύλλα ζύμης για πίτσα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. πραλίνα
  • 1 ½ φλ. σταγόνες σοκολάτας (γάλακτος λευκή, πικρή ή κομματάκια σοκολάτας της αρεσκείας σας smarties για διακόσμηση )
  • ½ φλ. χοντροκομμένα ψημένα φουντούκια

Εκτέλεση:

  • Για τη γλυκιά πίτσα με σοκολάτα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ºC . Aν έχουμε πέτρα ψησίματος, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο να πυρώνει. Αλλιώς, αναποδογυρίζουμε το ταψί της κουζίνας για να πυρώνει καλά.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ξύλο κοπής. Βάζουμε ένα φύλλο ζύμης για πίτσα. Αν τη θέλουμε λεπτή, την ανοίγουμε με τον πλάστη. Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια και την αλείφουμε με βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 20′ -25′, ανάλογα με το πάχος της ζύμης, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφού ψηθεί, την αλείφουμε με τη πραλίνα κάνοντας γρήγορες κινήσεις σε όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με τις σοκολάτες και τα φουντούκια και ψήνουμε για 1-2′, μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες. Κόβουμε στα 4 κάθε πίτσα και σερβίρουμε αμέσως.
  • Tip: Πριν στρώσουμε την πίτσα στο ξύλο κοπής, το πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μεταφέρεται εύκολα στην πυρωμένη πλάκα, χωρίς να διαλύεται.