Τα πιο εύκολα ψωμάκια στο τηγάνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Διατηρούνται στην κατάψυξη για να βγάζετε κάθε πρωί όσα θέλετε

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Τα πιο εύκολα ψωμάκια στο τηγάνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολα ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι, έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι αφράτα και λαχταριστά για πρωινό με μαρμελάδα και βούτυρο. Ή γεμιστά σαν σάντουιτς, στο σχολείο, στη δουλειά, στο party, στο brunch.

Φτιάξτε τα να τους τρελάνετε όλους. Γίνονται και στο φούρνο. Διατηρούνται στην κατάψυξη για να βγάζετε κάθε πρωί όσα θέλετε. Τη συνταγή βρήκαμε στο Argiro.gr.

Υλικά Συνταγής

  • 450 γραμ. αλεύρι για ψωμί (σκληρό)
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • 350 ml χλιαρό γάλα
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη
  • 15 γραμ. μαγιά νωπή ή 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
  • λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο

Συνδύασε τα ψωμάκια με το άπιαστο παραδοσιακό σπετσοφάι σε 5 λεπτά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Εκτέλεση

  • Για τα εύκολα ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει να την εργοποιήσετε.
  • Κάνουμε λακκούβα στη μέση στο αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε με μία μαλακή σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη.
  • Βουτάμε τα χέρια στο λάδι ή στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο την υγρή ζύμη.
  • Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου.
  • Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά.
  • Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πλάστη πάχους 1 εκατοστό.
  • Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή κουπ – πατ 7,5 εκατοστών και κόβουμε δίσκους 9-10 κομμάτια. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό και τα αραδιάζουμε τα ψωμάκια στη σειρά.
  • Τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
  • Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30’ να φουσκώσουν.
  • Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία.
  • Βάζουμε λίγα λίγα τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 5-6’ περίπου από κάθε πλευρά να ροδίσουν καλά.
  • Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
  • Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με διάφορες γεμίσεις γλυκές ή αλμυρές.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλάσετε και να τα κόψετε με τα χέρια.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια. Μαζεύουμε τις ενώσεις κάτω από τη ζύμη και πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ.
  • Ψήνουμε κανονικά όπως παραπάνω.
  • Τα ψωμάκια στο τηγάνι δεν κόβονται με μαχαίρι οριζόντια. Τα χαράζουμε καρφώνοντας το πηρούνι γύρω γύρω και μετά τα τραβάμε να χωρίσουν.

11+1 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να φτιάξεις το καλύτερο σπιτικό ψωμί

Αυτά είναι τα 12 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό ψωμί που έχετε φανταστεί από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Τα βρήκαμε στο argiro.gr.

Αυτά είναι τα μυστικά για τέλειο σπιτικό ψωμί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

1–Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση, είναι το Α και το Ω για τέλειο ψωμί.

2–Αφήστε τη ζύμη σας να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική.
Γι’ αυτό, χρειάζεται μόνο υπομονή. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα.

3–Όλα τα υλικά είναι καλύτερα να βρίσκονται σε θερμοκρασία χώρου. Ιδανικά στους 24-25 βαθμούς C. Μη βιάζετε τη ζύμη να γίνει με τεχνάσματα ζεστής ατμόσφαιρας. Θα γίνει κι έτσι, αλλά είπαμε ότι θέλουμε το τέλειο αποτέλεσμα κι αυτό θα το έχουμε μόνο αν κάνουμε υπομονή.

4–Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς C. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά.

5–Ταΐστε τη μαγιά σας με βύνη, χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει θέλει γλύκα. Επίσης, όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και άρωμα του ψωμιού.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σπιτικό ψωμί

6–Όσο περισσότερο ζυμώνω τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα η ζύμη θα φουσκώσει και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Αν απλά ανακατέψετε τα υλικά του ψωμιού, τότε ο χρόνος αναμονής φουσκώματος και ωρίμανσης της ζύμης είναι σχεδόν ο διπλάσιος, γύρω στις 3,5 ώρες.

7– Για να σιγουρευτείτε ότι η ζύμη έγινε-φούσκωσε-ωρίμασε σωστά, κάντε βαθούλωμα σε ένα σημείο με το δάχτυλο. Αν επανέλθει στο σχήμα σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο χρόνο ωρίμανσης. Αν μείνει το βαθούλωμα, είναι έτοιμη για πλάσιμο.

8– Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε ζυμώσει σωστά τη ζύμη στο χρόνο που απαιτείται, τραβήξτε ένα κομματάκι ζύμης. Αν αυτό είναι ελαστικό και τραβιέται τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν κόβεται απότομα και ξεφτίζει ή κόβεται, σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο ζύμωμα. Δοκιμάστε και πιο εύκολο γλυκό σοκολάτας με αμύγδαλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

9– Για να σιγουρευτείτε ότι τα ψωμιά είναι έτοιμα και σωστά διογκωμένα για ψήσιμο, αγγίξτε το πλάι της φρατζόλας πιέζοντας ελαφρά. Αν το σημάδι-βαθούλωμα μένει χωρίς να επανέρχεται σημαίνει ότι έχει φουσκώσει σωστά στο χρόνο που απαιτείται κι είναι έτοιμα για ψήσιμο.

10– Με το να χαράζουμε τα ψωμιά στην επιφάνεια τους με ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι προσφέρουμε βοήθεια στο σωστό φούσκωμα του ψωμιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προστατεύει επίσης από ανόμοιο φούσκωμα του κάθε ψωμιού από τον εγκλωβισμένο αέρα στη ζύμη.

11– Καλά προθερμασμένος δυνατός φούρνος με αρκετή υγρασία, ψέκασμα ή παγάκια σε καυτό σκεύος μέσα στο φούρνο, δημιουργούν τραγανή κόρα και σωστά ψημένο σπιτικό ψωμί. Επίσης, μια πυρωμένη πέτρα για να ακουμπήσουμε και να ψήσουμε τα ψωμιά είναι ο ιδανικός τρόπος.

Για να σιγουρευτείτε πότε είναι σωστά ψημένο το ψωμί, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτυπήστε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος τότε το ψωμί είναι ψημένο και αν ακούγεται βαρύς σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

Αφήστε το ψωμί να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.

12–Μια ζύμη που ωριμάζει και φουσκώνει σε ζεστό χώρο, φουσκώνει γρηγορότερα απ’ ότι σε πιο κρύο χώρο. Ένα γρήγορα φουσκωμένο σπιτικό ψωμί κατ’αυτόν τον τρόπο όμως, δε θα έχει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα και το σωστό άρωμα, που έχει ένα ψωμί που ωριμάζει πιο αργά. Επίσης μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη, να την σκεπάσετε και να την αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο.

Έτσι θα έχει όλο το χρόνο να ωριμάσει πιο σωστά. Την επόμενη ημέρα αφήστε την στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πλάστε την σε ό,τι σχήμα θέλετε.

Μόλις βγάζετε καυτό το ψωμί από το φούρνο μπορείτε με ψεκαστήρι να ψεκάσετε λίγο νερό στην κόρα ώστε να γίνει ακόμα πιο τραγανή.

Αν σε ένα ψωμί με προζύμι θέλετε να προσθέσετε μαγιά για να επιταχύνετε τη διαδικασία φουσκώματος και να μειώσετε το χρόνο αναμονής, ενεργοποιήσετε πρώτα τη μαγιά διαλύοντας τη μέσα σε λίγο νερό κι αλεύρι μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια της, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε.

Πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο χαράζουμε 2-3 χαρακιές βάθους 1 εκ στην επιφάνεια του.

Καλό είναι στα μισά του ψησίματος να χαμηλώνουμε ελαφρά το φούρνο ώστε να προλάβει να ψηθεί και να στεγνώσει το κέντρο του ψωμιού.