Παραδοσιακή γυμνή γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκάλι - Ότι πρέπει για να δροσιστείς/γλυκαθείς

Δοκιμάστε την τώρα!

Από τα πιο αγαπητά γλυκά της ελληνικής παράδοσης, η γαλατόπιτα μας συστήνεται στη… γυμνή εκδοχή της κι έχει επάνω σιρόπι πορτοκάλι! Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά ότι πρέπει για να γλυκαθείς αλλά και να δροσιστείς ταυτόχρονα.

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτα έτοιμη
  • 1½ λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 αβγά

Για το σιρόπι πορτοκάλι

  • 2 κουτ γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, σουρωμένο
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη

Διαδικασία

Ετοιμάζετε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα αδειάζετε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ψιλό σιμιγδάλι. Αρχίζετε να ζεσταίνετε το μίγμα ανακατεύοντας απαλά. Όταν το μίγμα ζεσταθεί καλά και αρχίσει να αχνίζει σιγά σιγά θα δέσει σε μια παχύρρευστη κρέμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να γίνει πιο χλιαρή. Ρίχνετε μέσα τα αβγά ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθούν στην κρέμα.

Expand player

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα ταψί του φούρνου απλώνετε τα φύλλα της σφολιάτας να σκεπάσουν τον πάτο και τα τοιχώματα. Ό,τι περισσεύει το κόβετε. Αδειάζετε μέσα την κρέμα, σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά επιπλέον.

Όσο ψήνεται η γαλατόπιτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Τα βράζετε μέχρι να πάρετε ένα πηχτό σιρόπι.

Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνετε να γίνει χλιαρή και τη χαράζετε σε κομμάτια. Αδειάζετε από πάνω το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Προτιμήστε να τη σερβίρετε ζεστή.

Ασυζητητί πρέπει να δοκιμάσετε κι αυτή την τέλεια μπουγάτσα με μόνο 6 υλικά

Θα τρελαθείς με την γευστική γαλατόπιτα της γιαγιάς με κανέλα και πορτοκάλι - Πολύ απλή συνταγή

Έχετε αδυναμία στις γαλατόπιτες; Αυτή εδώ θα σας θυμίσει τότε που καθόσασταν στο χωριό με την γιαγιά και μύριζε όλο το σπίτι πορτοκάλι και κανέλα στο ψήσιμο!

Είναι ένα γλυκό ότι πρέπει για το καλοκαίρι! Εύκολο και γευστικό!

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • ¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 1-1½ κούπες χλιαρό νερό
  • Αλεύρι για το άνοιγμα
  • ½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2½ φλ. ζάχαρη 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
  • 5 αβγά

Για τη ζύμη:

  • Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό. Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάσ” τη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
  • Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

Για τη γέμιση

  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.
  • Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις. Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
  • Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

"Ο αφαλός της Χανούμισσας": Πολίτικη σπανακοτυρόπιτα από από την Βέφα Αλεξιάδου

Καλοκαιρινή μηλόπιτα με γιαούρτι - 5 λεπτά υπόθεση