Εύκολος και γρήγορος διαφορετικός μπακλαβάς με πραλίνα και μπανάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μας τρέχουν ήδη τα σάλια

Αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα αφήσει εποχή! Δοκιμάστε τον πιο εύκολο και γρήγορο διαφορετικό μπακλαβά με πραλίνα και μπανάνα και... θα χάσετε τα λόγια σας.

Η καλύτερη συνταγή για την παρέα σας!

Expand player

Υλικά συνταγής για μπακλαβά

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 1 βάζο πραλίνα
  • 200 γραμ. καθαρό βούτυρο λιωμένο
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 150 γραμ. φουντούκι
  • 50 γραμ. κακάο
  • 5 μπανάνες ώριμες και σφιχτές
  • παγωτό για το σερβίρισμα
  • λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για αυτόν το διαφορετικό μπακλαβά, αφήνουμε πρώτα το φύλλο να ξεπαγώσει. Όση ώρα δουλεύουμε με το πολίτικο καλύπτουμε τα υπόλοιπα φύλλα με ελαφρά νοτισμένη πετσέτα για να μην ξεραίνονται.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί στο μέγεθος των φύλλων. Αλλιώς τα κόβουμε αν εξέχουν περιμετρικά.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί μας και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC.
  • Ψιλοκόβουμε τα φουντούκια. Στρώνουμε ένα φύλλο στο ταψί και το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο. Στρώνουμε δεύτερο φύλλο, το ραντίζουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κακάο και λίγο φουντούκι. Στρώνουμε άλλα δυο φύλλα βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα. Αφού στρώσουμε τα 4 φύλλα βάζουμε μια λεπτή στρώση την μισή πραλίνα και φέτες μπανάνας.
  • Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. 4 βουτυρωμένα φύλλα, ανάμεσα στα 2 πασπαλίζουμε ζάχαρη, κακάο, φουντούκι και στην επιφάνεια του 4ου φύλλου βάζουμε την υπόλοιπη πραλίνα και φέτες μπανάνα.
    Κλείνουμε τον μπακλαβά με τα υπόλοιπα 4 βουτυρωμένα φύλλα, ανάμεσα στα δυο κάνουμε στρώση ζάχαρη, κακάο, φουντούκι και καλύπτουμε με τα δυο τελευταία.
  • Βάζουμε λίγο τον μπακλαβά στο ψυγείο ώστε να παγώσει το βούτυρο πάνω στο φύλλο και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι μια φέτα μπανάνα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 10′ μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω κάτω.
  • Ραντίζουμε γραμμές λιωμένης σοκολάτας.

Κι αν θέλετε κάτι σε γλυκό, ακόμα πιο γρήγορο δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή την 10' σοκολατόπιτα!

Πηγή: Argiro.gr

Θεϊκός ο ζαχαρομπακλαβάς της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στην κανέλα

Υλικά

  • 500 γραμ. αμύγδαλα Πάρου (μικρόσπερμα) ωμά με την φλούδα
  • 100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 γραμ. θυμαρίσιο μέλι
  • 200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γραμ. νερό
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτο)
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. κοφτό γαρύφαλλο σκόνη
  • 250 γραμ. άχνη ζάχαρη για το τελείωμα
  • λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για το παραδοσιακό γλυκό ζαχαρομπακλαβά Πάρου, χρησιμοποιούμε αμύγδαλα Πάρου τα οποία είναι μικρά σε μέγεθος αλλά υπέροχα στη γεύση. Τα μισά αμύγδαλα τα αφήνουμε με την φλούδα και τα άλλα μισά τα ξεφλουδίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά πάνω σε πετσέτα κουζίνας.
  • Τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί αλλά δεν τα κάνουνε σκόνη. Πρέπει να γίνουν όμως ψιλοκομμένα.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση . Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το μέλι. Σε μέτρια φωτιά πάντα αφήνουμε το μέλι να ζεσταθεί και να πάρει υγρή μορφή σαν σιρόπι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να βράζει το μέλι και να φουσκώσει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα αφήνουμε το σιρόπι μελιού να ομογενοποιηθεί. Βράζουμε από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι για 5 λεπτά ανακατευοντας.
  • Μετά από 5′ το σιρόπι βράζει, φουσκώνει η καραμέλα και βγάζει φουσκάλες δείγμα ότι αρχίζει να δένει.
  • Σε αυτό το στάδιο, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς στο μέλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Πάντα με την ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Η φωτιά πρέπει να είναι σε χαμηλή ένταση.
  • Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να πήζει και ν α μας δυσκολεύει λίγο στο ανακάτεμα.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε όλο ταψί με τη μισή ζάχαρη άχνη να κάνει γερή στρώση. Αδειάζουμε επάνω το ζεστό σφιχτό μείγμα ζαχαρομπακλαβά και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη και με προσοχή πατάμε με τις παλάμες ή με πλακέ αντικείμενο και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ο ζαχαρομπακλαβάς είναι γλυκό που τρώγεται σε μέγεθος μπουκιάς (όσο ένα μεγάλο λουκούμι) οπότε το ύψος του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2-2,5 εκατοστά.
  • Αφήνουμε τον ζαχαρομπακλαβά να κρυώσει καλά και τότε αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε επιφάνεια κοπής.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια τον ζαχαρομπακλαβά.
  • Αχνίζουμε με άχνη και διατηρούμε το ζαχαρομπακλαβα για αρκετούς μήνες σε αεροστεγές δοχείο.
  • Ο ζαχαρομπακλαβάς αποτελεί γλυκό-κέρασμα, για γιορτές γάμους βαφτίσεις και εξαιρετικές περιστάσεις στην κοινωνική ζωή της Πάρου.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκάλυψε τα 9+1 μυστικά της καλύτερης συνταγή για μουσακά

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε την πιο νόστιμη σπιτική κρέμα βανίλια με κανέλα