Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκάλυψε τα 9+1 μυστικά της καλύτερης συνταγή για μουσακά

Η γεύση του θα είναι συγκλoνιστική

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκάλυψε τα 9+1 μυστικά της καλύτερης συνταγή για μουσακά

Θέλετε να φτιάξετε μουσακά αλλά δεν ξέρετε ποια είναι η καλύτερη συνταγή; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκάλυψε 9+1 μυστικά που ακολουθεί η ίδια για να γίνει η δική σας συνταγή η πιο νόστιμη.

Τα μυστικά της βρήκαμε στο Argigo.gr και δεν γινόταν να μην σας τα μεταφέρουμε, αφού το συγκεκριμένο πιάτο είναι το αγαπημένο πολλών.

Αυτά είναι τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την καλύτερη συνταγή μουσακά

•Πώς θα αποφύγω το πολύ λάδι στον μουσακά;

Για να γίνει πολύ νόστιμος ο μουσακάς πρέπει η μελιτζάνα να μπει στο τηγάνι. Για να μην ρουφήξει πολύ λάδι στο τηγάνισμα η μελιτζάνα, πρέπει να μείνει για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες πάνω σε απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν ελαφρά.

Απαραίτητα, πρέπει η τηγανισμένη μελιτζάνα να μείνει σε σουρωτήρι να στραγγίσει το περιττό λάδι. Καλό είναι πάνω στις μελιτζάνες που στραγγίζουν να βάλουμε βάρος, ώστε να βοηθήσουμε να φύγει όλο το περιττό λάδι στο στράγγισμα.

•Εναλλακτικά ψήνω τις μελιτζάνες

Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες αφού τις λαδώσουμε με πινέλο, μέσα σε μια λαμαρίνα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ. Σκεφτείτε ότι ακολουθεί και το ψήσιμο του μουσακά οπότε η μελιτζάνα θα ψηθεί μέχρι μέσα.

•Μελιτζάνα τηγανιτή στην κατάψυξη;

Μπορείτε μια ημέρα που έχετε χρόνο, να τηγανίσετε και να στραγγίσετε καλά τις μελιτζάνες. Μετά, σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα, τις τοποθετούμε σε μπολ και τις φυλάμε στην κατάψυξη. Μένουν αρκετούς μήνες χωρίς να αλλοιωθούν. Επίσης, ξεπαγώνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μουσακά, η παρασκευή του θα είναι παιχνίδι.

Έχουμε ωστόσο και τα 11+1 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να φτιάξεις το καλύτερο σπιτικό ψωμί

•Μουσακάς μελιτζάνας ή λαχανικών;

Το αν θα χρησιμοποιήσετε κι άλλες στρώσεις λαχανικών είναι καθαρά δική σας επιλογή.

Πάντα όμως η μελιτζάνα είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα λαχανικά. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός μελιτζάνα σάλτσα κιμάς και μπεσαμέλ είναι απλά αξεπέραστος.

•Πώς θα πετύχω χρυσορόδινη και τραγανή κρούστα στο μουσακά;

Για να πετύχετε την επιφάνεια του μουσακά, ναι μεν απαιτείται σωστό ψήσιμο αλλά θέλει και λίγη βοήθεια από εμάς. Μια τραγανή, πεντανόστιμη και χρυσορόδινη κρούστα στην επιφάνεια του μουσακά, επιτυγχάνεται αν πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη αναμεμιγμένη με κεφαλοτύρι, όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ.

•Μουσακάς και σερβίρισμα

Αφού θα ψήσετε τον μουσακά, θα τον αφήσετε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 45′ το λιγότερο.

Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε νωρίτερα θα διαλυθούν τα κομμάτια. Ο μουσακάς σερβίρεται ζεστός, αλλά όχι καυτός (είναι αδύνατον να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι καυτός) ή ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι φρεσκοψημένος, εκείνη την ημέρα.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μυστικά για μουσακά

•Πώς θα περιορίσω τα υγρά λαχανικών που λιμνάζουν στο ταψί αφού κόψω τον μουσακά;

Ένα ωραίο μυστικό για να τραβήξει τα υγρά του μουσακά (τα υγρά των λαχανικών) στο ταψί είναι το εξής: Αφαιρούμε μια γωνία από το μουσακά, όσο είναι ζεστός. Στη θέση του κομματιού που αφαιρέσαμε, μπήγουμε μια χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί. Αυτή θα απορροφήσει όλα τα υγρά του μουσακά και είναι πολλά, ταυτόχρονα θα βοηθήσει αφού αφαιρέσαμε τα υγρά, στο να διατηρηθούν όλα τα κομμάτια σταθερά και ομοιόμορφα όταν τα σερβίρουμε.

•Πως θα κάνω πιο ελαφρύ τον μουσακά;

Είπαμε και προηγουμένως ότι μια ωραία λύση, είναι το ψήσιμο της μελιτζάνας ή των λαχανικών αντί του τηγανίσματος.

•Μπορώ να φτιάξω μουσακά χωρίς κιμά;

Εάν πάλι θέλετε μουσακά χωρίς γαλακτοκομικά και κιμά ή ακολουθείτε vegan διατροφή, δείτε μια χορτοφαγική εκδοχή του μουσακά παρακάτω

Νηστίσιμος μουσακάς με κρέμα πατάτας και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Νηστίσιμος μουσακάς με κρέμα πατάτας και λίγο κανέλα για να κάνει την διαφορά στη γεύση. Μια φανταστική συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ιδανική για την περίοδο της νηστείας, για vegan διατροφή

Την βρήκαμε στο argiro.gr, όπως πάντα και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα υλικά και τα βήματα για την εκτέλεσή της.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 1½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την κρέμα

  • 5 φλ. ζωμό λαχανικών
  • 3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το vegan, νηστίσιμο μουσακά με κρέμα πατάτας, πλένουμε και κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά. Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
  • Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και της βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά. Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ φρυγανιά. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.

Για τη νηστίσιμη κρέμα πατάτας

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό. Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στον μουσακά με κρέμα πατάτας.

Κι αν θέλετε να συνοδεύσετε με κάτι γλυκό, δείτε εδώ την συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για νηστίσιμη μηλόπιτα που κάνει θραύση!