11+1 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να φτιάξεις το καλύτερο σπιτικό ψωμί

Δεν πρόκειται να αγοράσετε ξανά από φούρνο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
11+1 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να φτιάξεις το καλύτερο σπιτικό ψωμί

Αυτά είναι τα 12 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό ψωμί που έχετε φανταστεί από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Τα βρήκαμε στο argiro.gr.

Αυτά είναι τα μυστικά για τέλειο σπιτικό ψωμί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

1–Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση, είναι το Α και το Ω για τέλειο ψωμί.

2–Αφήστε τη ζύμη σας να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική.
Γι’ αυτό, χρειάζεται μόνο υπομονή. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα.

3–Όλα τα υλικά είναι καλύτερα να βρίσκονται σε θερμοκρασία χώρου. Ιδανικά στους 24-25 βαθμούς C. Μη βιάζετε τη ζύμη να γίνει με τεχνάσματα ζεστής ατμόσφαιρας. Θα γίνει κι έτσι, αλλά είπαμε ότι θέλουμε το τέλειο αποτέλεσμα κι αυτό θα το έχουμε μόνο αν κάνουμε υπομονή.

4–Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς C. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά.

5–Ταΐστε τη μαγιά σας με βύνη, χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει θέλει γλύκα. Επίσης, όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και άρωμα του ψωμιού.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σπιτικό ψωμί

6–Όσο περισσότερο ζυμώνω τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα η ζύμη θα φουσκώσει και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Αν απλά ανακατέψετε τα υλικά του ψωμιού, τότε ο χρόνος αναμονής φουσκώματος και ωρίμανσης της ζύμης είναι σχεδόν ο διπλάσιος, γύρω στις 3,5 ώρες.

7– Για να σιγουρευτείτε ότι η ζύμη έγινε-φούσκωσε-ωρίμασε σωστά, κάντε βαθούλωμα σε ένα σημείο με το δάχτυλο. Αν επανέλθει στο σχήμα σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο χρόνο ωρίμανσης. Αν μείνει το βαθούλωμα, είναι έτοιμη για πλάσιμο.

8– Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε ζυμώσει σωστά τη ζύμη στο χρόνο που απαιτείται, τραβήξτε ένα κομματάκι ζύμης. Αν αυτό είναι ελαστικό και τραβιέται τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν κόβεται απότομα και ξεφτίζει ή κόβεται, σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο ζύμωμα. Δοκιμάστε και πιο εύκολο γλυκό σοκολάτας με αμύγδαλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

9– Για να σιγουρευτείτε ότι τα ψωμιά είναι έτοιμα και σωστά διογκωμένα για ψήσιμο, αγγίξτε το πλάι της φρατζόλας πιέζοντας ελαφρά. Αν το σημάδι-βαθούλωμα μένει χωρίς να επανέρχεται σημαίνει ότι έχει φουσκώσει σωστά στο χρόνο που απαιτείται κι είναι έτοιμα για ψήσιμο.

10– Με το να χαράζουμε τα ψωμιά στην επιφάνεια τους με ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι προσφέρουμε βοήθεια στο σωστό φούσκωμα του ψωμιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προστατεύει επίσης από ανόμοιο φούσκωμα του κάθε ψωμιού από τον εγκλωβισμένο αέρα στη ζύμη.

11– Καλά προθερμασμένος δυνατός φούρνος με αρκετή υγρασία, ψέκασμα ή παγάκια σε καυτό σκεύος μέσα στο φούρνο, δημιουργούν τραγανή κόρα και σωστά ψημένο σπιτικό ψωμί. Επίσης, μια πυρωμένη πέτρα για να ακουμπήσουμε και να ψήσουμε τα ψωμιά είναι ο ιδανικός τρόπος.

Για να σιγουρευτείτε πότε είναι σωστά ψημένο το ψωμί, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτυπήστε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος τότε το ψωμί είναι ψημένο και αν ακούγεται βαρύς σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

Αφήστε το ψωμί να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.

12–Μια ζύμη που ωριμάζει και φουσκώνει σε ζεστό χώρο, φουσκώνει γρηγορότερα απ’ ότι σε πιο κρύο χώρο. Ένα γρήγορα φουσκωμένο σπιτικό ψωμί κατ’αυτόν τον τρόπο όμως, δε θα έχει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα και το σωστό άρωμα, που έχει ένα ψωμί που ωριμάζει πιο αργά. Επίσης μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη, να την σκεπάσετε και να την αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο.

Έτσι θα έχει όλο το χρόνο να ωριμάσει πιο σωστά. Την επόμενη ημέρα αφήστε την στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πλάστε την σε ό,τι σχήμα θέλετε.

Μόλις βγάζετε καυτό το ψωμί από το φούρνο μπορείτε με ψεκαστήρι να ψεκάσετε λίγο νερό στην κόρα ώστε να γίνει ακόμα πιο τραγανή.

Αν σε ένα ψωμί με προζύμι θέλετε να προσθέσετε μαγιά για να επιταχύνετε τη διαδικασία φουσκώματος και να μειώσετε το χρόνο αναμονής, ενεργοποιήσετε πρώτα τη μαγιά διαλύοντας τη μέσα σε λίγο νερό κι αλεύρι μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια της, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε.

Πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο χαράζουμε 2-3 χαρακιές βάθους 1 εκ στην επιφάνεια του.

Καλό είναι στα μισά του ψησίματος να χαμηλώνουμε ελαφρά το φούρνο ώστε να προλάβει να ψηθεί και να στεγνώσει το κέντρο του ψωμιού.

Φτιάξε ψωμί με μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά - Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αν έχεις βαρεθεί να αγοράζεις συνέχεια ψωμί, τότε ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου. Πρόκειται για μία φοβερή συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, για την οποία θα χρειαστείς μόνο μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά, ενώ θα είναι έτοιμο μέσα σε λίγη ώρα.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να το δοκιμάσεις κι αυτό όπως και αυτό το υπέροχο κέικ με κανέλα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για το ψωμί με μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 ⅔ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι
  • λίγο νερό (1-2 κ.σ.)

Εκτέλεση

  • Για το τεμπέλικο ψωμί, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε ένα μπολ. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση. Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο,και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
  • Ανακατεύοντας, ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Δεν θα έχετε μία λεία στην επιφάνεια και απαλή ζύμη. θα κολλάει ελαφρά. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει, κι όταν χτυπάμε από κάτω τη φραντζόλα να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.