Φτιάξε σπιτική οδοντόκρεμα με μαγειρική σόδα - Ο τζάμπας, ζει...

Τώρα που οι εποχές είναι δύσκολες, γλιτώστε λεφτά με εύκολα tips

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φτιάξε σπιτική οδοντόκρεμα με μαγειρική σόδα - Ο τζάμπας, ζει...

Οι ημέρες που διανύουμε είναι δύσκολες γι αυτό καιρός να κάνουμε πράξη το... "ο τζάμπας, ζει" που λέει και ο λαός! Μπορείς να γλιτώσεις λεφτά από διάφορα πράγματα που δεν γνώριζες! Ένα από αυτά είναι να φτιάξεις μόνος σπιτική οδοντόκρεμα. Θα χρειαστείς μαγειρική σόδα και λίγα ακόμα υλικά!

Τι περιέχεται αλήθεια σε μια οδοντόκρεμα; Μπορούμε να αναγνωρίσουμε όλες τις ουσίες που αναγράφονται στα συστατικά τους; Έστω κι αν μπορούμε ξέρουμε τις ιδιότητες αυτών των συστατικών;

Ποια είναι η κύρια αποστολή μιας οδοντόκρεμας; Να καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα; Από τί να την καθαρίζει; Μας βοηθάει όσο νομίζουμε το στοματικό διάλυμα, ή μήπως τελικά δημιουργεί προβλήματα;

Μπορούμε να φροντίσουμε τη στοματική μας υγιεινή χωρίς τόσα χημικά και ερεθιστικά συστατικά; Άραγε οι άνθρωποι που έχαναν τα δόντια τους σε νεαρή ηλικία στο παρελθόν τα έχαναν γιατί δεν υπήρχαν οι σύγχρονες οδοντόκρεμες, ή μήπως επειδή απλά παραμελούσαν τη στοματική τους υγιεινή;

Αν κρίνω από τον τρόμο που παραδοσιακά εκδηλώνουν οι γύρω μου όταν πρόκειται να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, και τον διασταυρώσω με το κατά πόσο φροντίζουν τα δόντια τους, συμπεραίνω πως μάλλον συνέβαινε το δεύτερο, και δυστυχώς μάλλον εξακολουθεί να συμβαίνει.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον σα λαός δε φροντίζουμε τη στοματική μας υγιεινή, αν δεν πρόκειται να εκθέσουμε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο (η το γιατρό μας) στη δυσάρεστη αναπνοή μας. Αυτό δε χρειάζεται να πάτε μακριά για να το διαπιστώσετε. Αρκεί να μπείτε σε λεωφορείο το πρωί.

φτιάξε οδοντόκρεμα με μαγειρική σόδα

Δε μπορώ να μπω στη νοοτροπία όσων σηκώνονται από το κρεββάτι τους και μπαίνουν σε έναν μικρό χώρο όπως το λεωφορείο με τη δυσάρεστη πρωινή αναπνοή να ταλαιπωρεί τους γύρω τους.

Και όχι φίλτατε συνεπιβάτη, επειδή δε μυρίζει σε σένα το στόμα σου, δε σημαίνει πως είσαι ο μόνος χαρισματικός άνθρωπος στον κόσμο που ξυπνάει το πρωί και η ανάσα του ευωδιάζει. ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ που κάθομαι απέναντί σου!

Δεν υπάρχει αυτό το είδος ανθρώπου. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε ενήλικες που έτσι έμαθαν, έτσι κάνουν. Αλλά και σε μικρά παιδιά, που αναζητούν τσίχλα κάθε πρωί στο κυλικείο του σχολείου τους, γιατί δε θυσίασαν πέντε λεπτά ύπνου για να βουρτσίσουν τα δόντια τους.
Φυσικά, το μήλο δεν απομακρύνεται πολύ από τη μηλιά, οπότε μην κατηγορούμε τα παιδιά γι αυτό.

Στο θέμα τώρα (τον τίτλο) της ανάρτησης, μπορούμε να φτιάχνουμε μόνοι μας μια οδοντόκρεμα, η οποία θα είναι μεν και αποτελεσματική, και πιο ήπια με τα καλά μας βακτήρια που μας προστατεύουν, και τέλος, και πολύ πιο φτηνή από τις φίρμες που βρίσκουμε στην αγορά.

Συστατικά, (απλά-απλούστατα!)

  • Πέντε κουταλάκια διττανθρακική (μαγειρική) σόδα
  • Ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι επιτραπέζιο
  • Πέντε κουταλάκια φυτική γλυκερίνη (τη βρίσκετε στο φαρμακείο, κι έχει πάρα πολλές εφαρμογές)
    Δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, ή ευκάλυπτου, ή δυόσμου, ανάλογα με το άρωμα που σας
    αρέσει.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε παιδική οδοντόκρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αιθέριο έλαιο μέντας, και λίγο από φράουλα ή άλλο φρούτο.

Η διαδικασία είναι απλή:

Αναμειγνύετε τα υλικά σας σ'ένα μπoλάκι χρησιμοποιώντας τη γλυκερίνη για να πετύχετε την υφή της οδοντόκρεμας, και αποθηκεύετε σε μπουκαλάκι με στόμιο σταγονόμετρου, το οποίο θα κόψετε στο πάχος του στομίου του κλασικού σωληναρίου οδοντόκρεμας.

Βούρτσισε τα δόντια σου με μαγειρική σόδα! Το αποτέλεσμα θα «αλλάξει» όλο σου το πρόσωπο!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες προσπαθούν να αποκτήσουν λευκά δόντια χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα. Είναι μια πολύ δημοφιλής εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να δουν γρήγορα αποτελέσματα και να αποκτήσουν αστραφτερό χαμόγελο. Τόσο που αρκετές εταιρείες παραγωγής οδοντόκρεμας ξεκίνησαν να συμπεριλαμβάνουν το συγκεκριμένο υλικό στα προϊόντα τους.

Δεν βοηθάει όμως μόνο στην λεύκανση των δοντιών. Έχει την ιδιότητα να καταπολεμά των σχηματισμό πλάκας εμποδίζοντας την οδοντική αποσύνθεση, ενώ επίσης προστατεύει τα ούλα μας σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, καταπολεμά την δύσοσμη αναπνοή, εξισορροπώντας τα όξινα επίπεδα των υπολειμματικών τροφίμων. Προφανώς όμως έχει και τα αρνητικά της!

Οι ειδικοί ενημερώνουν διαρκώς ότι η σόδα δεν είναι από μόνη της ικανή να καταπολεμήσει την πλάκα, καθώς δεν διαθέτει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτηρίδια τα οποία τελικά θα προστεθούν στον σχηματισμό της πλάκας. Επίσης, δεν διαθέτει την επαρκή ποσότητα φθορίου που απαιτείται για την πρόληψη των κοιλοτήτων. Οπότε, αν είναι να χαλάσουν τα δόντια σου δεν θα καταφέρει να τα προστατεύσει όπως μια οδοντόκρεμα.

Μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών

Σίγουρα το έχεις ακούσει σαν φήμη, αλλά τώρα επιβεβαιώνεται. Το συγκεκριμένο συστατικό αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών σου και να τα φθείρει αντί να τους κάνει καλό όπως θα περίμενες.

Δεν κάνει καλό στην οδοντική κόλλα

Η επαναλαμβανόμενη χρήση της μπορεί να μαλακώσει την κόλλα που χρησιμοποιείται σε όσους βάζουν γέφυρα, με αποτέλεσμα να ξεκολλήσει και να αφήσει μαύρο σημάδι. Ως εκ τούτου, δεν συνιστάτε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν γέφυρα ή μασέλα.

Μπορεί να αφήσει πολύ άσχημη γεύση

Αν το έχεις δοκιμάσει έστω και μια φορά σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει το πόσο άσχημα γεύση σου αφήνει και το πόσο επηρεάζει την μυρωδιά του στόματος σου. Για να μην έχεις λοιπόν αυτή την άσχημη γεύση μπορείς να την αναμείξεις με την οδοντόκρεμα σου ή ακόμη καλύτερα με μέντα, γλυκερίνη ή φράουλα. Δες ακόμη 9 τρόπους για να αντιμετωπίσεις την κακή αναπνοή!

Πως μπορεί να γίνει αποτελεσματική η μαγειρική σόδα στην καταπολέμηση της πλάκας;

Ανέμειξε την με χυμό λεμονιού ή ξύδι

Το λεμόνι έχει εξαιρετικές λεύκανες ικανότητες, όπως επίσης και το ξύδι. Επέλεξε το υλικό που προτιμάς και ανέμειξε το με τη σόδα και άφησε το μείγμα να καθίσει στα δόντια σου για δύο με τρία λεπτά πριν το ξεπλύνετε με κρύο νερό. Αν θέλεις να απαλλαγείς από την γεύση του ξυδιού μπορείς να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα ή αμέσως μετά και οδοντόκρεμα.

Ανέμειξε την με πολτό φράουλας

Η φράουλα είναι γνωστό ότι έχει υψηλές οξειδωτικές ιδιότητες. Συνδύασε λοιπόν τον πολτό μιας ολόκληρης φράουλας με τη σόδα ώστε να δημιουργήσεις μια παχύρρευστη πάστα. Αυτός ο τρόπος θα κάνει σίγουρα τα δόντια σου πιο λευκά!