Παραδοσιακή βλαχόπιτα Φθιώτιδας του "ονείρου" - Χωρίς φύλλο, με λίγα υλικά

Μπουκιά και... οργασμός!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Παραδοσιακή βλαχόπιτα Φθιώτιδας του

Με καταγωγή από τη Φθιώτιδα, αυτή η πίτα που δεν έχει φύλλο από πάνω αξίζει να φτιαχτεί σε όλη την Ελλάδα. Δοκιμάστε την κι εσείς!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την βλαχόπιτα

  • 5-6 φύλλα χωριάτικα
  • 400 γρ. φέτα σκληρή
  • 8 1/3 φλιτζ. τσαγ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για τα φύλλα
  • 3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για τη γέμιση
  • 2 αυγά

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Αργίτικη μελιτζανόπιτα με τριμμένη φέτα και καρύδια - Πως να την φτιάξεις μόνη σου σπίτι

H βλαχόπιτα Φθιώτιδας

  1. Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το μισό γάλα. Το υπόλοιπο βάλτε το σε ένα μπολ και διαλύστε σ’ αυτό το σιμιγδάλι μαζί με τη ζάχαρη.
  2. Ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά και ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα με το σιμιγδάλι και μία πρέζα αλάτι. Βράστε για 8΄-10΄ μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα, ανακατεύοντας περιστασιακά με αυγοδάρτη. Προς το τέλος ρίξτε το βούτυρο και αναμείξτε καλά μέχρι να διαλυθεί.
  3. Βουτυρώστε ένα ψηλό, στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. και στρώστε το πρώτο φύλλο βουτυρωμένο. Βάλτε το δεύτερο φύλλο, βουτυρώστε και πασπαλίστε με τριμμένη φέτα. Συνεχίστε βάζοντας τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και πασπαλίζοντάς τα με φέτα.
  4. Γυρίστε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα ώστε να σχηματίσουν στεφάνι (κόθρο). Χαράξτε ελαφρά με ένα μαχαίρι. Ρίξτε την κρέμα στο κέντρο της πίτας πάνω από τα φύλλα, φροντίζοντας να μην καλύψει τα γύρω φύλλα. Χτυπήστε τα αυγά, ρίξτε τα στην επιφάνεια και προσέξτε να απλωθούν σωστά.
  5. Ψήστε στους 180 °C για 45΄-50΄, στον αέρα, να ροδίσει και να φουσκώσει η πίτα. Αποσύρετε από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσει, πριν την κόψετε

Συμβουλή

  • Αν θέλετε, μπορείτε να την πασπαλίσετε με κανέλα και ζάχαρη για πιο έντονη γλυκιά γεύση.