Παραδοσιακή καρυδόπιτα ταψιού από την Αργυρώ - Το λάθος που κάνετε κατά την διάρκεια του ψησίματος

Όλα τα βήματα της συνταγής

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Παραδοσιακή καρυδόπιτα ταψιού από την Αργυρώ - Το λάθος που κάνετε κατά την διάρκεια του ψησίματος

Συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μας δείχνει πως να την ακολουθήσουμε βήμα βήμα αλλά και όλα τα μυστικά για να πετύχει και να την απολαύσουν μικροί αλλά και μεγάλοι.

Πως να φτιάξετε την παραδοσιακή καρυδόπιτα

Υλικά

  • 7 αυγά (Μεγάλα)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. καρυδόψιχα (Χοντροκομμένη)
  • 50 γρ. ηλιέλαιο

Στερεά υλικά

  • 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (Χυμό και φλούδα)
  • 2 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση συνταγής

  • Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

Δείτε επίσης: Απλή συνταγή για μουστοκούλουρα της γιαγιάς - Το μυστικό με το μέλι για να βγουν μαλακά και όχι ξεραμένα

Το μειγμα
  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα–φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά.
  • Χτυπάμε μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.
  • Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου το χτύπημα, ώσπου να γίνει το μίγμα κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.
  • Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά .
  • Τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και το ηλιέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά.
  • Προαιρετικά ρίχνουμε 125 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα..
Στο ταψι
  • Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο σε μακρόστενο ταψί 25Χ35 εκ. ή στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32 εκ..
  • Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
  • Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
    Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.
  • Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι
  • Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μικρή κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε μία φορά τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 – 5′ μετρώντας το χρόνο από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.
  • Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό για 15′.
  • Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
  • Αφήστε τη να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε τη σε κομμάτια.
  • Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε επικάλυψη σοκολάτας και να τη στρώσετε πάνωτου.

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ 200 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Βράζουμε 150γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά).
  • Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη.
  • Έπειτα περιχύνουμε το γλυκό και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί.
  • Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα ή κομμάτια καρυδιού.
ΠΗΓΗ argiro.gr