Νηστεία: Ζουμερά καλαμαράκια φρικασέ - Το μυστικό για να μην γίνουν "λάστιχο"

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο ωραία συνταγή

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Διανύουμε περίοδος νηστείας και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους! Για τον λόγο αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο τέλεια συνταγή για λεμονάτα καλαμαράκια φρικασέ με χόρτα αλλά και το μυστικό για να μην βγουν σαν λάστιχο.

Για τα καλαμάρια λεμονάτα φρικασέ θα χρειαστείτε:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 3 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο
  • 400 γρ. σπανάκι
  • 300 γρ. τρυφερά σέσκουλα
  • 1 ματσ. μυρώνια
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 λεμόνι ζουμερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δείτε επίσης: Για τις αρχάριες στην κουζίνα: Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού - Έτοιμα σε 10 λεπτά

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια, το λευκό μέρος τους και το πράσο.
  2. Πλένουμε το σπανάκι, τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα στραγγίζουμε και τα χοντροκόβουμε.
  3. Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με μέτρια φωτιά προς δυνατή φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο πράσο και το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών.
  5. Σοτάρουμε για 2-3’.
  6. Προσθέτουμε τα κομμένα καλαμάρια και σοτάρουμε για 2-3’ να αλλάξουν χρώμα.
  7. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό ζεστό (3/4 φλ.)
  8. Σκεπάζουμε τα καλαμαράκια και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10’.
  9. Προσθέτουμε το τρυφερό σπανάκι τα σέσκουλα, τα μυρώνια (ή και καυκαλήθρες) και το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών.
  10. Τρίβουμε το καρότο σε χοντρό τρίφτη και το προσθέτουμε.
  11. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τα καλαμαράκια με χόρτα για 12-13’.
  12. Τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο και στύβουμε το λεμόνι.
  13. Βράζουμε δυνατά για 1’
  14. Ραντίζουμε με λίγο (2-3 κ.σ.) ελαιόλαδο και σβήνουμε την εστία.

Το μυστικό

  • Τα τρυφερά καλαμάρια θα παραμείνουν τρυφερά και μαλακά αν τα βράσετε σωστά. Μην παραβράζετε τα καλαμαράκια.
ΠΗΓΗ Argiro.gr