Από τα βάθη της Πόλης: Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή για πολίτικα σουτζουκάκια

Θα ξετρελαθείτε με αυτή τη νοστιμιά

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Από τα βάθη της Πόλης: Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή για πολίτικα σουτζουκάκια

Πολίτικα σουτζουκάκια: Από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα πιάτα. Σας το προτείνουμε σε μια πλούσια εκδοχή με κόκκινη σάλτσα και πουρέ.

Τι θα χρειαστείτε για τα πολίτικα σουτζουκάκια

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ κιλό κιμά αρνίσιο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ούζο
  • 1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 1 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι σκληρό, για το πανάρισμα

Για τη σάλτσα

  • 4-5 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
  • 1/3 φλιτζ. τσαγ. κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ

  • 1 κιλό πατάτες
  • ½ φλιτζ. τσαγ. γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • Αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • 1-2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η 5αστερη συνταγή για μηλόπιτα κέικ - Ανήκει στην πασίγνωστη Αμερικανίδα σεφ, Μάρθα Στιούαρτ

Από τα βάθη της Πόλης: Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή για πολίτικα σουτζουκάκια

  1. Ρίξτε σε ένα μεγάλο μπολ τα δύο είδη κιμά, το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, το ούζο, το ξίδι, το
    ελαιόλαδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώστε καλά με τα χέρια σας να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήστε το στο ψυγείο για 30΄ να σφίξει.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάστε τον πουρέ. Πλύνετε καλά τις πατάτες και καθαρίστε τις. Κόψτε τις σε κύβους. Βράστε τις σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου 35΄-40΄, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και αποσύρετε από τη φωτιά. Σουρώστε τις και περάστε τις από το μύλο των λαχανικών ή πολτοποιήστε τις με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέστε το γάλα, το βούτυρο και αλάτι και ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθεί ο πουρές.
  3. Βγάλτε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάστε το σε μακρόστενα σουτζουκάκια. Ρίξτε το ηλιέλαιο σε μια μεσαία κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Αδειάστε σε ένα ρηχό πιάτο το αλεύρι
    και αλευρώστε καλά τα σουτζουκάκια, από όλες τις πλευρές. Ρίξτε τα στο καυτό λάδι και τηγανίστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Αποσύρετε με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, αφήνοντάς τα να στραγγίσουν το περιττό λάδι.
  4. Φτιάξτε τη σάλτσα. Τοποθετήστε μια μεσαία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και
    σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήστε με το κρασί και προσθέστε τις ντομάτες, αφού τις έχετε τρίψει. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε τη ζάχαρη και το κύμινο. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20΄ μέχρι να δέσει ελαφρά.
  5. Ρίξτε στη σάλτσα τα σουτζουκάκια. Αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10΄ μέχρι να μείνει μια
    πηχτή σάλτσα. Κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά
  6. Μεταφέρετε τον πουρέ σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάξτε μικρές ροζέτες σε μια μακρόστενη πιατέλα. Τοποθετήστε δίπλα τα σουτζουκάκια μαζί με τη σάλτσα τους. Πασπαλίστε τον πουρέ με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και μπούκοβο, αν θέλετε, και σερβίρετε.
Tip

Από τα βάθη της Πόλης: Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή για πολίτικα σουτζουκάκια

Αν δεν έχετε σακούλα ζαχαροπλαστικής βάλτε τον πουρέ στην πιατέλα χρησιμοποιώντας 2 κουτάλια, ώστε να του
δώσετε ομοιόμορφο σχήμα.