Πάσχα: Το έθιμο της Μ.Τετάρτης στην κουζίνα - Αυτή την συνταγή πρέπει να φτιάξετε αύριο

Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Πάσχα: Η Μεγάλη Τετάρτη είναι εκκλησιαστικά αφιερωμένη στην μετάνοια μιας που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του Ιησού. Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογηθεί το λάδι. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι μια μέρα επίσης που παλαιότερα ήταν αφιερωμένη στο προζύμι της χρονιάς. Οι νοικοκυρές ζύμωναν το αλεύρι χωρίς προζύμι και το πήγαιναν στην εκκλησία. Ο ιερέας ήταν και πάλι αυτός που ευλογούσε το ζυμάρι με το οποίο έπιαναν στη συνέχεια το νέο προζύμι για τα σπιτικά ζυμώματα. Τότε κάθε σπίτι έφτιαχνε το ψωμί του σε εβδομαδιαία βάση και το προζύμι το διατηρούσαν έναν ολόκληρο χρόνο!

Για τον λόγο αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει για την Μεγάλη Τετάρτη να ακολουθήσουμε την συνταγή της για ψωμί με προζύμι

Δείτε επίσης: Μερομήνια 2024: Με τι καιρό θα σουβλίσουμε αρνί το Πάσχα - Ήλιο ή βροχή την Μεγάλη Εβδομάδα;

Το έθιμο της Μ.Τετάρτης
Argiro.gr

Υλικά για την συνταγή

  • 1 kg αλεύρι χωριάτικο
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Νερό όσο σηκώσει (περίπου 600-650 γραμ.)

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Πάσχα: Το έθιμο της Μ.Πέμπης στην κουζίνα - Αυτή την συνταγή φτιάχνουν όλοι αύριο

  1. Βάζουμε πρώτα το αλεύρι σε λεκάνη.
  2. Κάνουμε στη μέση λακκούβα.
  3. Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο.
  4. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη.
  5. Ζυμώνουμε καλά, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.
  6. Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί, περίπου για 2 ώρες.
  7. Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια στον πάγκο μας.
  8. Δίνουμε σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο.
  9. Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30-32.
  10. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 30΄.
  11. Κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια.
  12. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  13. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.
ΠΗΓΗ Argiro.gr